Ordboka som ble til gjennom e-post

Microsofts moderne og fyldige Encarta World English Dictionary ble til gjennom e-post fra bidragsytere verden over. På kjøpet får du engelsk-fransk-engelsk og engelsk-tysk-engelsk.

Microsofts moderne og fyldige Encarta World English Dictionary ble til gjennom e-post fra bidragsytere verden over. På kjøpet får du engelsk-fransk-engelsk og engelsk-tysk-engelsk.

Det dreier seg om en svært omfattende ordbok med definisjoner, forklaringer, synonymer, etymologiske opplysninger og sitater, som er utgitt både på trykk og på CD.

Ifølge utgiveren er dette den første helt nyskrevne engelskspråklige ordboka på tjue år. Den omfatter engelske nyord fra hele kloden. Hundrevis av bidragsytere har sendt inn forslag, tolkninger og uttalevarianter. Når et ord uttales ulikt i forskjellige land, varsles du. Det er praktisk å vite for eksempel at skottene uttaler "Celtic" som med "s", mens irene og waliserne foretrekker "Celtic" som med "k". I vanskelige tilfeller gjengis uttale ikke bare i lydskrift, men også med lydopptak. Tviler du på hvordan et tegn i lydskrift skal tolkes, er det bare å klikke for å få den komplette listen over alle lydskrifttegn.

Ordboka kan installeres på harddisken, der den krever rundt 54 MB. Det gjør oppslag svært kjappe, og du trenger ikke ha CD-en i CD-spilleren. Til gjengjeld går du glipp av sitatordboka, ordbøkene for engelsk-tysk-engelsk og engelsk-fransk-engelsk, samt alle multimedieinnslagene, først og fremst illustrasjoner og uttaleopptak. Vil du ha det beste fra begge verdener, kan du kjøre engelsk- og synonymordbøkene fra disk, mens de andre oppslagsverkene kjøres fra CD.

I beste britisk ordboktradisjon inneholder ordboka ikke bare ord, men også korte opplysninger om mytologiske skikkelser, samt kjente kvinner og menn fra antikken til i dag. Odin, Henrik Ibsen og Edvard Grieg er alle nevnt - samt, i all beskjedenhet, Bill Gates. Begrepet "Windows" er ikke med, men definisjon nummer ni av "window" lyder slik: "(COMPUTING) section on computer screen: any of the rectangular frames into which a computer display can be divided and in which images output by application programs can be displayed". Andre stikkprøver viser at Unix er med, men ikke Linux. Ingen selskaper er nevnt, derimot flere organisasjoner, blant dem NATO, EU og IEE. Med andre ord: Ingen skjult markedsføring av Microsoft - bortsett fra at oppslagsverket ikke er utgitt for andre systemer enn Windows.

På disken på min bærbare PC som følger meg overalt, utfyller Encarta World English Dictionary de øvrige oppslagsverkene: Kunnskapsforlagets Norsk Språk og Clue norsk-engelsk-norsk.

Til toppen