KOMMENTARER

OS-et som nekter å dø

Brukerne tviholder på et stadig mer foreldet Windows XP.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. apr. 2009 - 13:52

Dagen i dag, den 14. april 2009, er den siste dagen Microsoft vil tilby vanlig brukerstøtte til kunder som benytter Windows XP. Det samme gjelder forøvrig også Office 2003. Dette betyr for mange at man ikke lenger kan henvende seg til Microsoft for å få løst blant annet kompatibilitetsproblemer, uten å måtte betale for forlenget support.

Microsoft skal fortsatt utgi allment tilgjengelige oppdateringer til Windows XP, men det vil kun dreie seg om sikkerhetsfikser.

Dette er helt normalt i tidsløpet for et produkt fra Microsoft. Windows XP ble lansert den 25. oktober 2001 og er nå altså mer enn syv år gammelt. Det er ikke mange andre IT-produkter fra 2001 som fortsatt benyttes. Det spesielle med Windows XP er at det fortsatt etterspørres.

Microsoft prøver i dag å utgi nye operativsystemer med omtrent tre års mellomrom. Det betyr at Windows XP var modent for fornyelse allerede i 2004. Men til tross for at etterfølgeren, Windows Vista, ikke ble virkelig tilgjengelig før i januar 2007, har det vært overraskende få som har valgt å oppgradere. Fortsatt velger mange, både privatpersoner og bedrifter, å benytte Windows XP på nye maskiner, så sant de har muligheten til det.

Kompatibilitetsproblemer var lenge en viktig årsak til dette, men Windows Vista har også fått et generelt dårlig rykte på grunn av blant annet ytelsesproblematikk og irriterende funksjonalitet, uten å kunne vise til uimotståelig ny funksjonalitet. Mange av problemene har blitt rettet opp, men skuffelsen over at Microsoft ikke kunne levere et langt bedre produkt etter mer enn fem år etter lanseringen av Windows XP, har nok satt sine spor.

Derfor holder mange fortsatt fast ved det gamle operativsystemet, som på ingen måte er feilfritt, men hvor feilene i alle fall er velkjente.

Bare 28 prosent av de som besøkte digi.no i mars i år, benyttet Windows Vista. Andelen Windows XP-brukere var 49 prosent. For det mer allmenne nettstedet Dinside.no, var andelen Vista-brukere noe høyere, 33 prosent. Men hele 55 prosent benyttet fortsatt Windows XP.

Nå har Microsoft et nytt operativsystem på trappene. Det kommer sannsynligvis i salg i år. Trolig vil mange nå utsette pc-kjøp eller oppgradering av Windows til etter at Windows 7 kommer på markedet. Men til tross for at testversjonene av Windows 7 jevnt over har fått gode tilbakemeldinger, er det ikke gitt at kundene straks vil slipper tøylene løs og oppgraderer.

Mange mener at Windows 7 ser ut til å bli det Windows Vista burde ha vært. De verste feilene er etter alt å dømme borte og en del nyttig funksjonalitet har kommet til. Men er dette nok til å lokke bedriftskundene til å oppgradere, selv fra Windows XP?

En undersøkelse gjort av Dimensional Research for Kace, et selskap som selger IT-administrasjonsløsninger, tyder på at de fleste bedrifter fortsatt velger å sitte på gjerdet en god stund til.

84 prosent av de spurte, svarte at de ikke har planer om å oppgradere eksisterende Windows-pcer til Windows 7 i 2010. 72 prosent indikerte at de er mer bekymret over en oppgradering til Windows 7 enn å beholde det stadig mer utdatert Windows XP.

Et stort flertall av de som vil oppgradere til Windows 7, ønsker å gjøre dette for å slippe unna eller hoppe over Windows Vista.

Windows XP selges fortsatt i store kvanta til privatpersoner som ønsker seg en billig, bærbar pc eller netbook. Microsoft tjener lite på dette og har lovet at Windows 7, i alle fall enkelte utgaver, skal kunne kjøres på slike maskiner.

Prisen blir avgjørende, sammen med Windows-støtten for prosessorarkitekturer som ARM, som kan bli en suksessfaktor på kommende netbooks.

Alt tyder på at Windows 7 vil bli langt bedre mottatt enn Windows Vista. Mange vil nok mene at fordelene ved en oppgradering fra Windows XP er større enn ulempene. De resterende vil ikke oppgradere før de har kjent resultatet av den nedlagte brukerstøtten på kroppen.

Først i køen vil nok likevel en mengde av Vista-brukerne stå, også mange av dem som i dag ikke viser noen forståelse for at mange stadig holder Vista på en armlengdes avstand.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.