Oslo får verdens første 4G-nett

Netcom har begynt arbeidet med å rulle ut 100 megabits mobilt bredbånd.

Oslo får verdens første 4G-nett

Netcom har begynt arbeidet med å rulle ut 100 megabits mobilt bredbånd.

Mobilt bredbånd er i kraftig vekst, men mange opplever at hastighetene som tilbys ikke holder mål. Det ønsker TeliaSonera og datterselskapet Netcom å gjøre noe med.

Arbeidet med å erstatte dagens Turbo 3G-nett er i gang. Innen neste år åpner Netcom et flunkende nytt mobilt bredbåndsnett som er over ti ganger raskere enn dagens.

Dette er ifølge Netcom verdens første kommersielt tilgjengelige 4G-nett. Den teoretiske hastigheten blir på 100 megabits per sekund, og infrastrukturen rulles i disse dager ut i Oslo og Stockholm. Den kommersielle lanseringen blir i 2010.

- 4G er i likhet med 3G et mobilnett, så dette vil være en delt ressurs. Det betyr at den teoretiske datahastigheten på 100 megabits per sekund skal du være heldig for å kunne oppleve. Det er litt tidlig å si hva man i praksis vil kunne forvente, men i hvert fall 10 til 20 megabits per sekund, sier Vederhus til digi.no.

Det betyr at neste generasjons mobilt bredbåndsnett gir minst en tidobling av dagens overføringskapasitet gjennom Turbo 3G-standarden.

- Hva er fordelen for brukerne?

- Dette innebærer at brukere kan jobbe mobilt med store datamengder like smertefritt som på de beste ADSL-linjene i dag, sier kommunikasjonssjefen.

Per i dag finnes det lite utstyr med støtte for 4G-teknologien, men utviklingen går raskt. Innen Netcom lanserer tilbudet neste år, er de sikre på at det finnes innstikkskort for PC som utnytter mulighetene. Etter hvert kommer det også mobiltelefoner med 4G.

Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom
Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom

Ifølge Vederhus innebærer satsingen at de må bygge et helt nytt nett og installere helt nye basestasjoner. Det oppgraderte nettet betyr imidlertid ikke at dagens 3G-nettet legges ned.

- Utbyggingen av 4G i Oslo gir utrykk for vårt ønske om å være en drivkraft i utviklingen av den mobile fremtiden. Samtidig er det viktig for Netcom å fortsette arbeidet med økt kapasitet, dekning og hastighet i Turbo 3G-nettet, mens videre utrulling av 4G ligger frem i tid og avhenger av blant annet rammebetingelser og regulatorisk retning, sier Netcom-sjef August Baumann.

Netcom og eierselskapet TeliaSonera har valgt å basere 4G-satsingen på radioteknologien Long Term Evolution (LTE), men tilhørende kjernenettverksteknologi System Architecture Evolution (SAE).

Selskapet har valgt den kinesiske teknologiprodusenten Huawei som utstyrsleverandør, og opplyser at det nye mobile høyhastighetsnettet vil være tilgjengelig i Oslo neste år.

- For kundene våre betyr det at store datamengder vil kunne overføres raskere og enklere enn i dag, med langt større muligheter til kapasitetskrevende tjenester som film, TV og online spill. Huawei er valgt som partner basert på deres fokus på 4G-utvikling og imponerende internasjonale resultater med avansert, fremtidsrettet mobilteknologi, sier Baumann.

Til toppen