Over og ut for Internet Explorer 

Microsoft bekrefter at Spartan er veien fremover.

Over og ut for Internet Explorer 
Spartan vil være den primære nettleseren for Windows 10, enten det er på desktop eller mobil. Bilde: Microsoft

For noen måneder tilbake ble det bekreftet at kommende Windows 10 får en helt ny nettleser, kjent som Project Spartan. Denne vil være mer moderne, lettere og raskere, samtidig som den får en god del helt nye funksjoner, som notater. 

Det har imidlertid vært noe uavklart hva som vil skje med ærverdige Internet Explorer, som har vært med oss i snart 20 år. Microsoft hadde sagt at visse bedriftssentriske installasjoner av Windows 10 vil beholde Explorer for kompatibilitet, men det er Spartan som vil være hovednettleseren.

Les også: Slik blir Cortana i Spartan

Nå er det klart at Internet Explorer, som et brand og et produkt, er i praksis dødt. 

Dette ble bekreftet på en nylig Microsoft-konferanse, der selskapets Chris Capossela snakket om planene fremover. 

Meningen er åpenbart å distansere seg fra Explorer-navnet. Nettleseren har ikke det beste ryktet, som mest av alt stammer fra de eldre versjonene. De siste årene har Microsoft iherdig forsøkt å bedre ryktet til IE, men det er klart at tiden er inne for en skikkelig fornyelse, altså en helt ny nettleser.

Les også: Microsoft er blitt vågale

Project Spartan blir imidlertid ikke det endelige navnet, sier Capossela, og hinter om at det nye navnet vil antakeligvis inneholde ordet Microsoft. Å sette selskapets navn først øker produktnavnets appell, ifølge undersøkelser Microsoft har gjort. Hva Spartan vil hete til slutt, er fortsatt uvisst. 

Windows 10 kommer, som det nettopp ble bekreftet, til sommeren, og Microsoft har tidligere lovet at Project Spartan vil gjøres tilgjengelig for testere av operativsystemet i løpet av kort tid.