Overdrevet frykt for Bagle-ormen

Spådommene om hvor omfattende trusselen fra den ferske Bagle-ormen skulle være, slo ikke til.

W32/bagle har vist seg å være mindre skummel enn først antatt. Tall fra danske Comendo viser at antall e-post smittet med ormen var blitt kraftig redusert allerede i går, etter å ha vært på topp på mandag med en infeksjonsprosent i e-postene på 8,7 prosent. I går ettermiddag var tallet blitt redusert til 1,5 prosent.

Likevel infiserte bagle.a så mange datamaskiner på så kort tid at den er kommet på andreplass på Comendos liste over de mest spredte virusene de siste 12 månedene. Kun sobig.f ligger foran, riktignok med svært god margin.

Stig Mørner, administrerende direktør i Comendo, sier i en pressemelding at det trolig er to årsaker til at bagle.a ikke er blitt den neste sobig.f.

- Det ene er at viruset ikke inneholder noen særlig avansert eller nytenkende kode, det andre er at det lynraskt ble så mye medieoppmerksomhet rundt den at, de fleste raskt fikk oppdatert deres antivirusprogram, sier Mørner.

- Antivirusleverandørene hadde, på grunn av den enkle koden, ikke noen problemer med å komme med en signaturfil til ormen. Vi har tidligere sett eksempler på at det tar tre til fire dager for leverandørene å lage en signaturfil. Derfor ble alle forholdsvis raskt oppdatert.

Les mer om: