BEDRIFTSTEKNOLOGI

Overpris på tekstmeldinger

De norske mobilselskapene har en fortjeneste på 2000 ganger mer på SMS-meldinger enn ved vanlig taletelefoni, mener det danske telekonsulentfirmaet Netplan.

Frode Eriksen
6. juli 2000 - 09:37

- SMS-meldinger burde være gratis. Teleselskapene har nesten ingen utgifter når folk sender tekstmeldinger, sier direktør Torben Rune til Dagbladet.no.

Han har sammenlignet hvor mye plass en tekstmelding og en samtale tar på mobilnettet. Hvis du sender 160 tegn, betaler du en SMS-pris som tilsvarer en talepris på over 200 kroner minuttet. En gjennomsnitts-SMS er ifølge Rune rundt 16 tegn. Da betaler du en minuttpris på over 2000 kroner.

Runes beregninger er gjort ut fra priser på 1 krone per melding. I Norge ligger prisene per melding på mellom 80 øre og 5 kroner.

- Fordi enkeltsummene er så små, blir den reelle kostnaden kamuflert. Det er veldig vanskelig å få ut informasjon om hvor viktig dette virkelig er, sier avdelingsdirektør ved Forbrukerombudet, Tom Bolstad til Dagbladet.

Både Bolstad og Rune mener prisnivået kan stride mot EU-regler.

Mobilselskapene mener imidlertid at regnestykket ikke gir et fullstendig bilde av situasjonen.

- Han ser helt bort fra at vi har mange og dyre maskiner for å drifte SMS. Den rene overføringskapasiteten er den minste kostnaden for SMS, sier informasjonssjef i Telenor Mobil, Jo Heldaas. Informasjonsdirektør i NetCom, Guri Wormdahl vil ikke si om avansen er høyere på tekstmeldingene enn andre tjenester, annet enn at det avhenger av hvilken prisplan kunden velger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.