På besøk i 10 Downing Street

I virkeligheten vil du neppe få sette føttene innenfor døren hos den britiske statsministeren. Men på web går allting an...

I virkeligheten vil du neppe få sette føttene innenfor døren hos den britiske statsministeren. Men på web går allting an...

OK, jeg innrømmer det like godt med en gang: Jeg er forferdelig anglofil. Jeg elsker alt som er engelsk. Jeg elsker London. Jeg elsker engelsk humor, BBC, yorkshire pudding (joda!), "stiff upper lip" og intelligent satire.

Derfor er jeg stadig rundt og snoker i engelske søkemotorer. (Det finnes ikke så mange av dem ennå, men prøv www.yellowpages.co.uk eller www.yahoo.co.uk.)

Under en slik streiftur i mine drømmers land, kom jeg over 10 Downing Streets nye offisielle sider. Og her kunne jeg naturligvis ikke dy meg for å ta en kikk. For er det noe jeg har vanskelig for å tøyle, så er det nysgjerrigheten min.

I motsetning til Westminster og andre offentlige regjeringsbygninger, er jo faktisk 10 Downing Street statsministerens private hjem. At han også arbeider der, sammen med en ganske omfattende stab, gjør det ikke lettere for utenforstående å få adgang bak den politibevoktede, sorte døren.Det du får se på disse web-sidene er altså temmelig eksklusivt. - I hvert fall hvis du klikker på knappen "Inside number 10" og tar den virtuelle rundturen i både første og annen etasje av bygningen. Er du arkitektonisk interessert, får du interessante opplysninger om hver av rommene, og bildene er naturligvis en forlystelse i seg selv.

Ellers kan du få frisket opp historiekunnskapene om du velger "PMs in History" - en kronologisk gjennomgang av britiske statsministre som har bodd og arbeidet i nummer 10. Og på den mer moderne siden kan du naturligvis velge og vrake i et vell av oppdatert, politisk informasjon.

Du kan dessuten se videoklipp, bl.a. stjernereporteren David Frosts intervju med Tony Blair, som ble sendt som live web-cast i fjor.
BILDE 1: Slik ser det altså ut innenfor den sorte døren...

Min personlige favoritt er nok likevel selve rundturen. Både fordi det pirrer kikkeren i meg, og fordi dette er rom jeg nok aldri vil få muligheten til å se i virkeligheten.

BILDE 2: ...men vi legger raskt turen ovenpå, til statsministerens private gemakker...Med lett, kledelig skamrødme må jeg nok innrømme at jeg lette etter de mer personlige bildene. Hvor er for eksempel soverommet der ungenes leker flyter på gulvet, eller baderommet med madammens kremer oppstilt på speilhyllen?

På den annen side sett er det jo befriende å konstatere at noen ting faktisk fremdeles tilhører privatlivets fred. - Selv i disse Clinton-tider.

Til toppen