JUSS OG SAMFUNN

Pågrepne ungdommer hacket Breivik

Er knyttet til hackergruppen Noria.

15. des. 2011 - 07:51

Oslo (NTB-Dag Kjørholt): Ungdommene som onsdag ble pågrepet i en politiaksjon, skal ha tilknytning til hackergruppen Noria som hacket e-postene og Twitter-kontoen til terrorsiktede Anders Behring Breivik.

De fem, som er i alderen 17 til 21 år, ble pågrepet i en samordnet aksjon onsdag morgen og har siden sittet i avhør i sine respektive politidistrikter.

– Ingen av dem er løslatt. Avhørene av dem blir samkjørt. Jeg vet foreløpig ikke om de vil fortsette torsdag, sier politioverbetjent Hanne Persson som leder forebyggende enhet ved Majorstua politistasjon til NTB. Hun har ansvaret for etterforskningen av saken.

Ifølge Dagbladet skal de pågrepne ungdommene være tidligere og nåværende medlemmer av hackergruppen Noria, som hacket Breiviks kontoer en uke etter terrorangrepene. Flere av disse skal ifølge avisen ha lagt kortene på bordet og erkjent hackingen av Breiviks e-postkontoer og Twitter-konto.

I august publiserte magasinet Plot en reportasje om hackermiljøet der de fulgte et av medlemmene i Noria gjennom våren og sommeren. I reportasjen kom det fram at gruppen hadde hacket mailkontoene til Anders Behring Breivik.

Hovedmann pågrepet?
VG skriver at de pågrepne hackerne også skal stå bak angrepet på Arbeiderpartiet og Høyres nettsider tidligere i år. Flere kilder i det norske hackermiljøet mener at politiet har lyktes med å pågripe hovedmannen bak hackingen.

Pågripelsene ble koordinert fra Majorstua politistasjon i Oslo og ble gjort i fire distrikter – Hedmark, Romerike, Østfold og Agder.

– Dette startet som en trusselsak der vi har etterforsket oss fram til et miljø som hacker seg inn på e-postsystemer og slik får kontroll over Facebook-profiler, sier Persson.

Grove trusler
De fem unge mennene som er pågrepet, er foreløpig siktet for å ha fremsatt grove trusler. Onsdag ettermiddag forelå det ingen endringer i siktelsen.

– De har valgt ut spesielle personer som de har gått løs på og lagt ut egenmeldinger og bilder via deres kontoer. Vi har fått anmeldelser fra enkeltpersoner, men hvor stort omfanget er utover dette kan vi ikke si noe om enda, sier politioverbetjenten.

Politiet vet foreløpig ikke hvor avansert hackermiljøet de nå har avdekket er.

Etterforskerne på Majorstua får bistand fra Kripos og datakrimenheten til å se på den tekniske siden av saken.

Leter etter flere
Av hensyn til den videre etterforskningen vil ikke Hanne Persson si noe om hva slags trusler det dreier seg om.

– Det skyldes at vi også leter etter flere, men jeg kan bekrefte at det ikke handler om drapstrusler. Vi har heller ingen holdepunkter for at det er rasistisk motivert, sier hun.

Persson understreker at saken dreier seg om personvern og identitetstyveri.

– De har gitt seg ut for å være andre på nettet. Og det er ungdommer involvert. Det ser vi alvorlig på, sier politioverbetjent Hanne Persson. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.