JUSS OG SAMFUNN

Påsto at han var opphavet til bitcoin. Nå nekter han å bevise det

Craig Steven Wright slettet bloggen sin – nå nekter han å komme med avgjørende bevis.

IKKE BRUK
IKKE BRUK
6. mai 2016 - 10:49

Australske Dr. Craig Wright sto denne uken fram og hevdet han er opphavet til bitcoin og mannen bak pseudonymet Satoshi Nakamoto.

Det skjedde i et nøye regissert utspill med samtidig publisering hos BBC, The Economist og tidsskriftet GQ Magazine.

Overfor disse mediene skal Wright ha forelagt tekniske bevis, og demonstrert digital signering med kryptonøkler forbundet med de første blokkene av den virtuelle valutaen.

Wright fikk tidlig støtte fra anerkjente bitcoin-eksperter som Jon Matonis og Gavin Andresen –innflytelsesrike medlemmer og henholdsvis grunnlegger og sjefsforsker i Bitcoin Foundation. Begge trodde på ham og bidro til å legitimere påstandene.

Blir kalt løgner

Likevel ble maskefallet denne uken raskt møtt med tvil. Wrights påstander om at han er opphavet til bitcoin og hele mannens troverdighet har fått en kraftig knekk.

– Dette er ren svindel. Det er ren løgn. Wright ville trolig sluppet unna med dette hvis ikke signaturen han har brukt ikke var enkelt å google seg fram til, skriver sikkerhetsekspert Dan Kaminsky. I et innlegg stikker han hull på Wrights tekniske bevisførsel.

Tilsvarende gjør blant annet bransjekollega Nik Cubrilovic. En lengre diskusjon på Reddit anfører at signaturen Craig Wright har brukt er «verdiløs»

Angrer seg

Australierens troverdigheten ble ytterligere svekket i går, torsdag. Da slettet han alle tidligere blogginnlegg og snur i et sentralt spørsmål. Nå angrer han seg og nekter å legge fram ytterligere tekniske bevis, som han tidligere har lovet å legge fram for offentligheten.

Craig Steven Wright (45) hevder han er
– Jeg er lei meg. Jeg trodde jeg kunne gjøre dette. Jeg trodde jeg kunne legge årene med anonymitet og gjemsel bak meg. Men mens hendelsene denne uken ble brettet ut og jeg forberedte meg på å publisere bevis på tilgang til de tidligste kryptonøkelen, så brøt seg sammen. Dette har jeg ikke mot til å gjøre. Jeg kan ikke, skriver han i en kunngjøring.

Wright skriver videre at han er innforstått med at egen svakhet har medført stor skade på de som støttet ham, Jon Matonis og Gavin Andresen.

– De ble ikke bedratt av meg, men jeg vet at det kommer aldri verden til å tro på nå. Alt jeg kan si er at jeg er lei meg. Farvel, avslutter han.

Hvem som faktisk er mystiske «Satoshi Nakamoto» har det vært endeløse spekulasjoner rundt helt siden betalingssystemet ble presentert for verden tilbake i 2008.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.