JUSS OG SAMFUNN

Patent kan hindre andre å lese Word

XML-formatet skulle rive ned vegger i IT-bransjen, men nå søker Microsoft om et patent på Word og XML.

16. mars 2005 - 08:37

En patensøknad (mangesiders TIF-fil) levert inn av Microsoft til Intellectual Property Office of New Zealand i mai 2003 og publisert den 25. februar i år, vekker nå debatt. Patentet det søkes om omhandler applikasjoner som skal kunne lese og manipulere tekstbehandlingsdokumenter lagret som én eneste XML-fil.

I en kommentar i The New Zealand Herald kritiserer Adam Gifford Microsoft for å utnytte den sprengte kapasiteten til det newzealandske patentkontoret ved å søke om et slikt patent, som han mener umiddelbart burde avvises, om ikke annet så fordi det som i patentsøknaden hevdes å være en oppfinnelse, i Giffords øyne er en selvfølgelighet.

Blant det som omtales som en oppfinnelse i søknaden, er muligheten for en applikasjon å kunne gjenskape et tekstbehandlingsdokument fra XML-filen. Dette gjelder bilder og andre binære data som dokumentet måtte inneholde. Oppfinnelsen er en måte som gjør dette mulig.

Gifford mener dog at patentsøknaden i praksis bare sier at hvis et dokument er laget i XML, vil det inneholde et skjema eller instruksjonssett for tolke dokumentet, noe som vil bli brukt hvis brukeren ønsker å benytte en annen applikasjon for å gjøre endringer i dokumentet.

    Les også:

- Det er ikke noe nytt ved dette. Hele hensikten med XML var å tillate interoperabilitet, skriver Gifford. Han mener at patentet, hvis det blir godkjent - noe som først kan skje etter en høringsperiode som avslutten ved utgangen av mai - vil kunne gjøre det umulig å tilby tredjepartsprodukter som kan lese eller manipulere slike dokumenter, med mindre Microsoft tillater det. Gifford får støtte fra Peter Harrison, president i New Zealand Open Source Society.

- Det betyr at hvis du skriver et dokument i Word og lagrer det i et XML-format, må du ha Microsofots tillatelse til å lese eller endre det, sier Harrison til The New Zealand Herald. For kommersiell programvare vil dette trolig være først og fremst et økonomisk hinder, men en slik ordning er uforenlig med åpen kildekode-basert programvare.

Gifford skriver at tidligere utgaver av Microsoft Word ikke har hatt en slikt patentbeskyttelse. Dette betyr det har vært mulig for blant OpenOffice.org å lese og endre Word-dokumenter, noe som riktignok har tatt flere år å få til, siden Microsoft holder spesifikasjonene for Office-filformatene for seg selv.

Les Giffords kommentar her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.