TELEKOM

Patent-tyveri kan skape mobilmangel

En strid om patenter og radiobrikker i mobiler, kan nå føre til bred mobilmangel i USA.

8. juni 2007 - 09:14

Produsentene av de sentrale brikkene som sitter i de fleste av verdens mobiler har slått mot hverandre og Nokia i mange år. For Qualcomm og Broacom sitter med en lang rekke patenter på CDMA og dermed 3G-teknikkene som brukes i både USA og Europa.

I forrige uke tapte Qualcomm så det sang i en rettssak - Qualcomm har med vilje brukt teknikk som Broadcom har patenter på, avgjøre dommeren.

I tillegg til at Qualcomm må betale erstatning, har amerikanske myndigheter beordret stopp i salget av alle mobiler med de aktuelle Qualcomm-brikkene som bryter med Broadcom-patentene. Butikkene kan selge ut det de har på lager, men ikke ta inn ny, er avgjørelsen til den amerikanske International Trade Commission.

Beslutningen skal godkjennes av Bush, men Qualcomm kjemper nå desperat for å få hevet forbudet og mener orderen kan skape alvorlige problemer for den amerikanske økonomien.

Også de store mobilselskapene skriker: De vil måtte stoppe salget av veldig mange modeller og spår enorme tap, for det vil ta lang tid før mobiltelefon-produsentene får kjøpt inn og redesignet sine mobiler med Broadcom-brikker.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.