Patenttroll saksøker nettskygiganter

Samtidig har selskapet gjort en underlig tabbe.

Patenttroll saksøker nettskygiganter
PersonalWeb, som har saksøkt en rekke nettsky-aktører for patentkrenkelser, framstår selv som et rent patenttroll. Bilde: PantherMedia / Friedhelm Lewark

PersonalWeb Technology, et lite selskap som ikke overraskende holder til i Tyler Texas, har ifølge Wired saksøkt en rekke selskaper for krenkelser av seks patenter som selskapet eier sammen med selskapet Level 3 Communications.

De seks patentene skal beskrive oppfinnelser knyttet til dataprosessering og aksesskontroll. Selskapene som har blitt saksøkt nå, er Apple, Facebook, Yahoo, Microsoft, IBM, Rackspace og Nexsan Technologies. Dette kommer i tillegg til tilsvarende søksmål mot Google, Autonomy-divisjonen til HP, EMC, Amazon NetApp og Caringo, som PersonalWeb anla i desember i fjor.

Dokumentet med søksmålet mot Rackspace er tilgjengelig her. Det går det fram at PersonalWeb krever erstatning for krenkelsene og royalties for eventuell videre lisensiering av de patenterte oppfinnelsene.

I dokumentet hevdes det blant annet at både nettskyserverne til Rackspace og GitHub Code HostingService krenker en rekke av PersonalWebs patenter.

Det er her det unektelig noe som skurrer litt.

– Det er tydelig at folkene som har anlagt saken ikke forstår teknologien eller produktene godt nok til å innse at Rackspace Cloud Servers og GitHub er totalt forskjellige produkter fra ulike selskaper. Det er godt kjent nå at GitHub er hostet av Rackspace, men utover det, er det ingen annen forbindelse mellom de to, skriver Alan Schoenbaum, leder av det juridiske avdelingen til Rackspace, i dette blogginnlegget.

Schoenbaum kaller de aldrende patentene til PersonalWeb for obskure og hevder at de ikke har noe å gjøre med verken Rackspace eller GitHub. Han anklager samtidig PersonalWeb for å hindre innovasjon, som han mener GitHub er et perfekt eksempel på.

Han mener likevel ikke at PersonWeb er hovedproblemet.

– De er bare nok et patenttroll som forsøker å utnytte dårlig lovgivning. Det ligger i deres natur. De ser etter anledning, og patent-rettstvister kan være svært lønnsomme. Det virkelige problemet er loven, skriver Schoenbaum.

Patenttroll er et uttrykk som gjerne brukes som selskaper som har patentsøksmål som en sentral del av virksomheten, spesielt dersom selskapet selv ikke bruker oppfinnelsene til noe annet. PersonalWeb hevder på selskapets nettsted at det utvikler og tilbyr programvare, systemer og tjenester basert på de patenterte teknologien. Men hele nettstedet er preget av at det er patentene som er det sentrale i selskapets virksomhet.

Som nevnt holder PersonalWeb til i byen Tyler i delstaten Texas. Denne byen er kanskje mest kjent for sin programvarepatent-vennlige føderale domstol. Også et mer kjent patenttroll, Eolas Technologies, holder nå til i denne byen, etter å ha flyttet hovedkontoret sitt fra California. Årsaken antas å være at muligheten for å vinne i patentsaker mot verdens største IT-selskaper antas å være størst akkurat her.

    Les også:

Les mer om: