PC-en ser deg

Connectix annonserte mandag et produkt for Mac og PC som bruker sekvensiell sammenligning for å gjøre et digitalt videokamera om til en virtuell vakthund.

Connectix annonserte mandag et produkt for Mac og PC som bruker sekvensiell sammenligning for å gjøre et digitalt videokamera om til en virtuell vakthund.

- Folk på de fleste kontorer har det travelt. Det er de i det minste her, sier Teresa Mahler, produktsjef for Connectix, til Newsbytes.

- Ofte vil noe komme stormende usett inn på mitt kontor og ta med seg noe de trenger. Så glemmer de å returnere det, eller de glemmer at det i det hele tatt var mitt.

Derfor har har Connectix laget DigitalRadar, en slags virtuell vakthund som ovevåker hva som skjer i rommet der den brukes.

- Nå kan jeg bare ta en titt på datamaskinen min og se vedkommende som lånte det. Da blir det enkelt å få tilbake tingene sine, forteller Mahler.

Hun forteller videre at ethvert digitalt kamera kan brukes for å ta opp en scene og sende informasjonen til en datamaskin. DigitalRadar-programmet analyserer sekvensen av hendelser og lagrer informasjonen inntil brukeren trenger den.

- Dette er sikkerhetsprogramvare. Den fungere som en bevegelsesdetektor på grunnlag av hva kameraet ser og sender til datamaskinen, forklarer hun.

Programvaren kan kjøres på en Macintosh med 8 MB RAM eller PowerMac-maskiner og PC-er med 12 MB RAM. For PC-er er programmet Windows-basert og krever 10 MB ledig harddisk-plass og en CD-ROM spiller. Med en mikrofon og et Sound Blaster-kompatibelt lydkort, kan en Windows-utstyrt maskin også bruke programvaren til å ta opp og spille av personlige meldinger, alarmer eller hilsener.

-Programmet er fleksibelt, forteller Mahler videre.

-Det hele avhenger av hvilke behov brukeren har. Brukeren kan sette følsomheten til svært høy eller svært lav, programmet kan ta opp kun når det oppdager bevegelser eller la det digitale "båndet" rulle hele tiden, avhengig av hvor mye diskplass som er ledig. Brukeren kan velge hva slags alarm de ønsker, lage en melding til alle som kommer innom, samt ta opp stillbilder eller kontinuerlige filmer.

DigitalRadar starter med et "nøkkelbilde." Når programmet oppdager endringer i dette bildet, blir den neste scenen tidstemplet og lagret. Dette bildet blir da et nytt nøkkelbilde som programmet sammenligner med de neste dataene. Uendrete scener resulterer ikke i at repeterende bilder lagres på disken.

Programvarens kalibreringsdesign lar brukerne velge hvor mye bevegelse som tillates før programvaren kjører opptak av endringene. Ved ekstremt høy følsomhet blir skygger tatt opp. Ved lav følsomhet må det store bevegelser til, for eksempel at en person kommer inn på kontoret.

Mahler forteller at DigitalRadar kan brukes på forskjellige måter. Brukerne kan for eksempel gjøre opptak av alle som sitter ved konsollen, forsikre seg om at kontoret blir rengjort som avtalt, tilfredsstille nysgjerrigheten om hva som foregår når andre tror man ikke er tilstede, eller overvåke lobbyen undr lunsjpauser.

Programvaren er nettverkstilpasset og gir brukere av nettverk muligheten til å velge hvor dataene skal sendes.

For å opprettholde sikkerheten kan applikasjonen på Mac skjules mens kameraet går. Windowsbrukere kan minimalisere applikasjonen til oppgavelinjen for å skjule den.

Ifølge Mahler kan Windows-applikasjonen også brukes i forbindelse med videokonferanser.

Kameraet må støtte Video for Windows på PC-er og QuickTime for Macintosh.

Connectix har en serie passende kameraer, QuickCam, hvor det finnes både gråtone- og fargemodeller.

- Dette produktet er først og fremst beregnet for kontormiljøer, forklarer Mahler, men vi har også hatt kunder som bruker våre produkter til å se hva deres kjæledyr gjør når de ikke er hjemme. Vi ønsker at våre kunder skal ha det moro med våre produkter, avslutter hun.

Om Datatilsynet også brenner for dette systemet, er vel heller tvilsomt. Overvåking er jo som kjent et noe følsomt tema her i landet.

Til toppen