PC-salget stuper videre i Vest-Europa

Heller ikke nettbrett-salget veier opp for nedgangen.

PC-salget stuper videre i Vest-Europa
Lenovo er den eneste av de største pc-leverandørene som øker salget av pc-er i Vest-Europa.

Gartner kom i går med en rapport om pc-salget i Vest-Europa i årets andre kvartal. Ikke overraskende viser tallene fortsatt nedgang i salget. Mer overraskende er det kanskje at nedgangen er på så mye som 19,8 prosent. Men Gartner mener at hovedårsakene er leverandørene har byttet ut netbooks med Android-nettbrett, og at mange i forrige kvartal har ventet på nye modeller med Intels fjerde generasjon med Core-prosessorer og oppdateringen til Windows 8.1.

Nedgangen ser ut til å være størst i de mindre, vesteuropeiske markedene. I Storbritannia har ikke pc-salget falt med mer enn 13,0 prosent det siste året, mens nedgangen i Tyskland og Frankrike har vært på henholdsvis 19,1 og 18,7 prosent, det vil si lavere enn nedgangen i Vest-Europa totalt.

Det er særlig salget av bærbare pc-er som faller, ned med 23,9 prosent, men det selges også færre stasjonære maskiner, ned 12,2 prosent.

Salgssvikten er størst i forbrukermarkedet, ned 25,8 prosent, mens nedgangen er på 13,5 prosent i det profesjonelle markedet.

Bilde: Gartner

Man skulle kanskje tro at salget av nettbrett mer enn veier om for nedgangen i pc-salget, men ifølge en egen rapport fra Canalys, stemmer ikke dette. Canalys mener at det totale markedet for pc-er og nettbrett har falt med ti prosent i Vest-Europa det siste året, det vil si fra andre kvartal i 2012 til andre kvartal i 2013. Globalt har det derimot vært en svært forsiktig vekst, 0,3 prosent, for pc-er og nettbrett totalt.

Ifølge Gartner er det Acer og Asus som taper mest på nedgangen i salget av pc-er i Europa. For begge har salget gått ned med mer enn 40 prosent. Også markedsledende HP opplever stor salgssvikt, men nedgangen på 17,4 prosent er ikke større enn at selskapet faktisk øker markedsandelen fra 20,2 til 20,8 prosent.

Lenovo er den eneste av de fem største pc-leverandørene som øker salget, faktisk med så mye som 18,9 prosent. Det betyr at selskapet har kommet helt opp i ryggen på Acer i Vest-Europa. Dekk opplevde i forrige kvartal bare en mindre nedgang i pc-salget, ned 1,1 prosent, den laveste nedgangen for selskapet på tolv måneder. Dette er så lite at markedsandelen har vokst med to prosentpoeng det siste året.

– Vi kan vente oss noen attraktive, nye pc-er i butikkene i årets fjerde kvartal, med Windows 8.1, tynnere formfaktorer og lenger batteritid takket være Intels Haswell-prosessorer, sier Meike Escherich, en analytiker hos Gartner, i en pressemelding.

– Disse pc-ene vil konkurrere mot de dyreste nettbrettene og vil bli supplert med en ny generasjons Atom-baserte enheter som vil konkurrere mot billige og enkle nettbrett, sier Escherich.

Gartner mener at selv om introduksjonen av de nye enhetene ikke vil kunne fullt ut kompensere for fallet i salget av dagens pc-er, så vil skape en ny mulighet til fortjeneste i de markedssegmentene for de middels dyre og de dyreste pc-ene.

    Les også:

Les mer om: