PC-salget vokser kraftig i Europa

Mer enn 40 prosent opp i enkelte land.

PC-salget vokser kraftig i Europa
Lenovos pc-leveranser til EMEA-området har vokst kraftig det siste året. Utskifting av Windows XP-maskiner i bedriftsmarkedet i Vest-Europa, samt økt etterspørsel etter billige pc-er for forbrukere i det samme området, er blant hovedårsakene til veksten, ifølge IDC. Bilde: Lenovo

Leveransene av pc-er tok seg kraftig opp i Europa i forrige kvartal. Men det globale pc-markedet falt med 1,7 prosent, var det en vekst på 10,5 prosent i Europa, Midtøsten og Afrika (EMEA), sammenlignet med tilsvarende tall fra IDC i andre kvartal i fjor. Leveransene av bærbare pc-er økte med 8,3 prosent, mens økningen var på 14,1 prosent for stasjonære pc-er. Dette er første gang pc-leveransene i EMEA-området vokser etter syv kvartaler med nedgang.

Det er i Vest-Europa at det meste veksten skjer. I Sentral- og Øst-Europa var det en nedgang på 13,2 prosent, mens leveransene økte med 1,9 Midtøsten og Afrika. I vest var veksten derimot på 25 prosent.

Totalt ble det levert 21,86 millioner pc-er i EMEA i forrige kvartal, mer enn to millioner flere enn i samme periode i fjor. Dette er likevel betydelig bak toppnivået på 25 millioner som ble oppnådd i både 2010 og 2012.

Årsakene

Ifølge IDC skyldes veksten i Vest-Europa både lavere priser på forbrukerprodukter og økt utskifting i bedriftsmarkedet. Virksomhetene i Vest-Europa kjøpte 26,9 prosent flere pc-er enn i samme periode i fjor, noe delvis skyldes overgang fra Windows XP-baserte maskiner.

Den negative veksten i de andre regionene i EMEA-områdene skyldes ifølge IDC dels lite gunstige valutakurser og dels en vanskelig politisk situasjon.

I enkelte land, blant annet Sør-Europa, har veksten i pc-leveransene til forbrukere vært så høy at det har vært på grensen til leveranseproblemer. Høyest vekst i det totale pc-markedet har det derimot vært i landene Tyskland, Spania og Nederland, som alle kan vise til mer enn 40 prosent vekst i pc-leveransene.

Lenovo er den pc-leverandøren som har størst vekst i både leveransene og markedsandelene. Selskapet leverte 51,1 prosent flere pc-er i EMEA i andre kvartal i år enn i samme kvartal i fjor, men greier likevel ikke å gå forbi HP som fortsatt er markedsleder og som også øker både leveransene og markedsandelene,

PC-markedet i EMEA-området tok seg betydelig opp i forrige kvartal ifølge IDC. Leveransetallene er oppgitt i antallet tusen enheter.
PC-markedet i EMEA-området tok seg betydelig opp i forrige kvartal ifølge IDC. Leveransetallene er oppgitt i antallet tusen enheter. Bilde: IDC

Også Acer og Asus opplever såpass stor vekst at markedsandelene øker. Dell er dermed den eneste blant de fem største leverandørene i EMEA som taper markedsandeler, riktignok bare 0,1 prosentpoeng. Blant de mindre leverandørene har leveransene derimot falt med 15,6 prosent i denne perioden.

IDC har ikke presentert tall for Apple, men selskapet ligger på sjette plass og øker på grunn av mer salg til forbrukere og generelt mer positive utsikter i Vest-Europa. Toshiba fokuserer ifølge IDC på spesifikke markedssegmenter, noe som har gitt selskapet visse utfordringer. Fujitsu ligger på åttende plass og øker leveransene med mer enn 25 prosent. MSI ligger på niende plass, mens Samsung ligger på tiende. Ifølge IDC har Samsung levert færre pc-er enn i samme periode i fjor fordi selskapet har skiftet fokus fra billige bærbare pc-er til Chromebooks og Ultrabooks med høyere pris.

    Les også:

Les mer om: