FORBRUKERTEKNOLOGI

PC til 618 kroner imponerer stort

digi.no har prøvd ulands-PC-en til 100 dollar. Den viser at dagens PC-er er alt for avanserte og dyre.

22. des. 2006 - 11:38

En moderne bærbar PC koster fort 8–10.000 kroner, for en tokjerne-prosessor, 100 GB harddisk og 1 GB minne er kjekt å ha. Men trenger vi det egentlig?

digi.no har prøvd 100-dollar-maskinen som prosjektet One Laptop Per Child (OLPC) til MIT-professor Nicholas Negroponte har fått laget for å hjelpe barn i fattige land over i IT-alderen. For det er faktisk mulig å lage en fullt brukbar PC til 618 kroner, eller under 1000 kroner inklusiv norsk merverdiavgift.

Håkon Wium Lie, Operas teknologisjef, har fått en av de svært få som har fått en virkende prototyp av OLPC-en.

Sammen med Wium Lie satte digi.no seg ned for å prøvekjøre systemet.

Prøveturen som digi.no fikk, demonstrerer at mange av oss ofte ville kunne klart oss med OLPC-maskinen, i hvert fall på jobb der de fleste av oss primært jobber med kontoroppgaver. digi.no kunne dessuten godt tenkt en OLPC hjemme som en Internett-terminal eller maskin til å styr for eksempel musikk.

Den primære funksjonen til OLPC er å fungere som hjelpemiddel i undervisningen, med nedlasting av bøker, kommunikasjon utad og så videre.

OLPC-en har mange spesielle funksjoner med tanke på bruk i land der internettressursene er begrenset. Den har trådløst nett, og kan også fungere som aksesspunkt. Dette lar maskiner som er innen hverandres rekkevidde danne kjeder og «mesh» nettverk for å lette overføring av informasjon mellom dem. Dessuten er en egen Bittorrent-klient, altså en fildelingsklient, en del av standardprogramvaren. Det innebærer langt bedre ytelse med begrenset båndbredde til nedlasting.

Hva får du så for 618 kroner og hva er det du ikke får?

Bli med på en gjennomgang i alt fra bootsekvensen, de forskjellige forhåndsinstallerte programmene, maskinvaren og detaljene rundt hvordan det er mulig å lage en PC til 618 kroner.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.