BEDRIFTSTEKNOLOGI

PDA-kamera med god oppløsning fra Sony

Mange mobiltelefoner og lommedatamaskiner er nå utstyrt med digitalt kamera, men oppløsningen er svært ofte for dårlig til at kameraet er noe annet enn en kuriositet. Sonys nye PDA med innebygget kamera er derfor langt mer fristende.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. jan. 2003 - 13:30

Å slå sammen funksjonalitet, for eksempel mobiltelefon og lommedatamaskin er populært fordi man slipper unna med én enhet, men samtidig går det utover funksjonaliteten til minst én av enhetene.

PDA med kamera: Sony Clié PEG-NZ90
Sony Clié PEG-NZ90.

Sony lanserte forrige uke lommedatamaskinen Clié PEG-NZ90, en relativt ordinær PDA utstyrt med et digitalt kamera som skal kunne brukes til noe enn å sende grøtete nærbilder av omgivelsene. Kameraet har en oppløsning på 1600 x 1200 punkter (to megapiksler) og kan dermed konkurrere med mange av de separate kameraene på markedet.

Kameraet er utstyr med blitz som kan kontrolleres av brukeren, mulighet for manuell justering av eksponering og farger, makrofunksjon ned til 0,1 meter og selvutløser, i tillegg til begrensede videomuligheter med lagring i MPEG-4-formatet. Installert på PDA-en finnes Clié Photo Editor, et program som gjør det mulig å brukeren å redigere bildene. Kameraet er derimot ikke utstyrt med optisk zoom.

Les også:

Forøvrig er PDA-en utstyrt med Palm OS v. 5.0 og en ARM-kompatibel prosessor med klokkehastighet på 200 MHz, en fargeskjerm med oppløsning på 320 x 480 piksler som kan vippes opp og vris rundt, en integrert MP3-spiller, en innebygget fjernkontroll for kompatibelt audio/video-utstyr og støtte for stemmeopptak.

Blant programvaren som følger med en dokumentframviser fra Picsel Technologies som kan vise fram dokumenter i formater, inkludert Microsoft Word, Excel og PowerPoint, samt PDF, HTML og forskjellige bilde- og videoformater.

Enheten kan kommunisere med Internett ved hjelp av Bluetooth-basert tilkobling til en mobiltelefon. Som tilleggsutstyr - med en prislapp på omtrent 150 dollar - finnes det et kort med støtte for trådløst nettverk (802.11b).

Som tilleggsutstyr finnes også en spesiell krybbe som gjør det mulig å vise stillbilder direkte på en TV-skjerm eller monitor, samt å skrive bilder direkte ut til en kompatibel skriver med USB-tilkobling. Prisen på denne krybben vil ifølge Sony være omtrent 80 dollar.

Til Clié PEG-NZ90 er det også mulig å få en avtagbar batteripakke for opplading. Batterikapasiteten per pakke oppgis av Sony til å være en halv times bruk i ti dager uten bakgrunnsbelysning. Batteripakken har en prislapp på omtrent 80 dollar.

PDA-en benytter Memory Stick som lagringsenhet. Foreløpig finnes disse i størrelser fra 16 til 128 MB, men Sony vil i april komme med Memory Stick Pro-brikker med kapasitet på inntil én gigabyte og en skrivehastighet på 15 Mbps. Prisen på den største brikken ventes å bli 880 dollar.

Clié PEG-NZ90 ventes å komme på markedet i USA i midten av februar. Prislappen vil da være omtrent 800 dollar.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.