PDA med innebygget WiFi og videokamera

En ny PDA fra Sony kan ta opp og spille av video og lyd, og har dessuten innebygget WiFi og Bluetooth.

En ny PDA fra Sony kan ta opp og spille av video og lyd, og har dessuten innebygget WiFi og Bluetooth.

De første publiserte brukererfaringene med Sony Clie PEG-UX50 er svært positive. PDA-en fikk bred forhåndsomtale i juli, både på grunn av alle funksjonene, og fordi Sony har utviklet en egen prosessor for apparatet.

    Les også:

Målgruppen er næringslivet, rett og slett fordi prisen er forholdsvis høy, 700 dollar i USA. UX50 er formet som en krympet PC, med alfanumerisk tastatur og skjerm i lokket. Vekten er 175 gram, og de ytre målene er svært beskjedne: rundt 10 ganger 9 centimeter, og 2 centimeter tykk.

Kommunikasjonen med omverdenen sikres gjennom WiFi, det vil så trådløst Ethernet etter standarden 802.11b i 11 Mb/s, og gjennom Bluetooth. WiFi er for å få internettilgang i de etter hvert mange IP-sonene verden over, mens Bluetooth gir kontakt med PC (for blant annet synkronisering av avtalebok og kontaktlister og overføring av video, bilder og lydopptak), mobiltelefon (for surfing via GPRS dersom man skulle være utenfor rekkevidden til en IP-sone), skriver og andre apparater.

Det samlede minnet er på 104 MB, og er strukturert slik denne plansjen viser. Det kan utvides gjennom Sonys Memory Stick.

Videoopptak og avspilling skjer i MPEG-1 eller MPEG-4. Skjermen på 480 ganger 320 punkter får gode skussmål får både vanlig gjengivelse og videovising, og for å kunne roteres slik at det er lett å gjøre gode videoopptak. Oppløsningen på video og stillbilder er 0,3 megapixels, det svarer til VGA-standarden på 640 ganger 480 punkter.

Operativsystemet er PalmOS versjon 5.2. I tillegg til vanlig Palm-programvare, supplert med video og lyd – egen MP3-spiller, selvfølgelig, med fjernkontroll og øretelefoner – kommer UX50 med Picsel Viewer fra selskapet Picsel Technologies. Hensikten med denne applikasjonen er å la deg lese filer i Microsoft Office-formater, både tekst, regneark og presentasjoner, uten å måtte konvertere dem.

På minussiden oppføres en rekke punkter, hvorav de fleste direkte følger av apparatets beskjedne fysiske mål. Det er for eksempel ikke så lett å lese vanlige websider, fordi tekstbredden gjerne er større enn skjermbredden, og fordi bokstavene er så inderlig små. Den innebygde mikrofonen har beskjeden rekkevidde, og plukker opp mye bakgrunnstøy. Vanlig PDA-synkronisering er svært enkel å gjennomføre, mens utveksling av bilder og dokumenter med en PC krever at du kjører spesiell programvare på begge apparater.

Til toppen