Pengeknipe for Ellipso

Satellittselskapet Ellipso mangler 300 millioner dollar for å realisere sitt satellittelefonisystem til 1,5 milliarder dollar. Selskapets pengeknipe kommer i rekken av andre selskap med samme problem; Iridium og ICO.

Satellittselskapet Ellipso mangler 300 millioner dollar for å realisere sitt satellittelefonisystem til 1,5 milliarder dollar. Selskapets pengeknipe kommer i rekken av andre selskap med samme problem; Iridium og ICO.

Ellipso, som planlegger å lansere tale-, data-, Internett- og GPS-tjenester på global basis i 2003, har allerede fått en halv milliard dollar i økonomisk assistanse fra leverandørene til prosjektet, amerikanske Boeing og europeiske Arianespace. Ellipso trenger imidlertid ytterligere 300 millioner dollar for å få den endelige finansieringen på plass.

Selskapet er ikke alene om å ha pengetrøbbel, og deler skjebne med Iridium og ICO. Iridium-tjenesten er lansert, men kundeveksten er dårlig og selskapet klarte i august ikke å betjene en gjeld på halvannen milliarder dollar. ICO skal etter planen lansere sine tjenester høsten år 2000, men om selskapet ikke får inn de siste 500 millioner dollar kan det spøke for denne lanseringen.

Administrerende direktør i Ellipso, David Castiel, sier selskapet er i en unik posisjon blant annet fordi Ellipso innebærer investeringer på en tredel av konkurrentenes systemer. Castie tror heller ikke Globalstar, som lanseres på Telecom-messen i Geneve i oktober vil lykkes, og sier i et intervju med Bloomberg News at Globalstars erfaringer vil fortelle Ellipso om selskapets strategi er riktig eller ikke.

I strategien ligger blant annet færre satellitter i ulike elliptiske baner, der satellittene vil bruke lengst tid over tettere befolkede områder. Mens Globalstar beregner 48 satellitter og Iridium 66 satellitter for global dekning i sine prosjekter, trenger Ellipso bare 18. ICO planlegger til sammenligning 10.

Dette skal få kostnadene og prisene ned, og Ellipso planlegger priser på godt under én dollar per minutt. Selskapet planlegger en tjeneste i utviklingsland der minuttprisen skal ligge på 8 cent, mens en vanlig mobiltjeneste vil koste 35 cent, der den sistnevnte prisen subsidierer den første. Idéen er at lavere priser vil gjøre det aktuelle markedet for tjenesten større.

Til toppen