BEDRIFTSTEKNOLOGI

Pentagon-avtale i boks i Mandal

Mandalselskapet HDD har undertegnet en kontrakt med Pentagon om videreutvikling av SecureD-teknologien til militære formål.

7. aug. 2003 - 07:22

Mandalselskapet HDD (High Density Devices) har siden 1998 utviklet en teknologi for sikker kryptering av data på harddisker, kalt SecureD. Prinsippet for denne teknologien er at et eget krypteringskort plasseres mellom prosessor og disk, og sørger for løpende kryptering og dekryptering av all data som utveksles mellom disse to enhetene. Nøklene for krypteringen finnes i en egen nøkkelenhet og oppbevares ikke i datamaskinen. Uten nøkkelenheten er all data på disken uleselig, og maskinen er ubrukelig. Nøkkelenheten kan realiseres med forskjellige teknologier, blant annet smartkort og iButton (les mer om iButton her).

    Les også:

HDD meldte i fjor sommer at de var kommet forbi det første hinderet for en kontrakt med det amerikanske forsvaret. Tett opp under jul ble et SecureD-prosjekt godkjent av amerikanerne, og HDD fikk et 100 siders forslag til kontrakt, forteller administrerende direktør Stein Aamot i HDD til digi.no.

– Etter flere måneder er vi nå sikre på at vi har forstått kontrakten, og at den svarer til våre interesser i prosjektet. Nå er vi offisielt i gang. I praksis hadde vi kickoff i Charleston i South Carolina i slutten av mai.

USAs forsvarsdepartement har bevilget 2,8 millioner dollar til prosjektet som skal videreutvikle SecureD slik at teknologien kan brukes til militære formål.

– Vi skal bevise at teknologien holder mål, og demonstrere den. Vi skal kvalitetssikre, dokumentere og tilpasse SecureD til militære krav.

Av de 2,8 millioner dollarene, er det bare 900.000 dollar som går direkte til HDD.

– Resten er fordelt på de tre andre prosjektdeltakerne, det vil si SPAWAR i Charleston som representerer brukeren, Office of Naval Research (ONR) som skal sørge for CC-sikring ("Common Criteria") i løpet av 2004, og lagringsleverandøren StorageTek som er vår sivile partner i USA. StorageTek vil også samarbeide med oss når vi ferdigstiller vårt sivile produkt i løpet av høsten.

Prosjektet forutsetter at det kommer enda en bevilgning til neste budsjettår, som starter i oktober 2003.

Aamot er eneste administrator i et lite selskap som ellers består av åtte utviklere. Han ser for seg en gradvis utvidelse av firmaet, både med flere utviklere og med markedsfolk når det sivile produktet ferdigstilles.

– Vi har en bred kontaktflate mot industri og helsevesen, der SecureD skal evalueres fram til jul. Vi håper forholdsvis raskt å komme opp i tilstrekkelig produksjonsvolum til at prisen per enhet kan legges på rundt tusen kroner. Da vil store organisasjoner rutinemessig kunne legge inn SecureD-kort for eksempel til alle brukere av bærbare PC-er.

Aamot understreker at det er viktig for HDD å holde fingeren i jorda.

– At teknologien vår testes av det amerikanske forsvaret gir selvfølgelig et voldsomt løft. Samtidig er det klart at vi bare er halvveis i et maratonløp. Det er et enormt arbeid som gjenstår.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.