Pentagons lomme-JEDI skal gjøre bombingen kjappere

Pentagon har satt igang 'Prosjekt JEDI' der en lomme-PC og tekstmeldinger skal benyttes for å gjøre det enklere å rakettbombe fienden i fillebiter.

Pentagon har satt igang 'Prosjekt JEDI' der en lomme-PC og tekstmeldinger skal benyttes for å gjøre det enklere å rakettbombe fienden i fillebiter.

En lomme-PC med GPS, satellittelefon og tekstmeldingsfunksjon skal la amerikanske styrker treffe sine mål bedre. De er "fed up" av dårlig og treg målangivelse i felten, og har derfor sparket igang Prosjekt JEDI, eller Joint Expeditionary Digital Information, ifølge New Scientist.

En kikkert med laser-avstandsmåler brukes til å registrere målets posisjon, hastighet og retning, deretter velger soldaten måltype fra ikoner på skjermen. Så sendes informasjonen til de som skal styre bomber og granater i riktig retning. Ett av målene for forsøket var å redusere tiden det tar fra et mål er funnet til opplysningene er oversendt de som skal fyre av artilleriet.

Med JEDI, som sender informasjonen som tekstmelding via Iridiums satellitt-telefoner, tar det tre sekunder i stedet for minimum 30.

Et annet mål er å redusere sjansene for å treffe feil mål. Både i Afghanistan, Kosovo og Irak fikk sivilbefolkningen svi for dårlig målangivelse eller misforståelser, og det amerikanske forsvaret vil derfor bruke den Windows CE-utstyrte maskinen til å kjappe opp kommunikasjonen.

En talsmann for konstruktørene forsikrer om at maskinen lar seg restarte på 12 sekunder om den skulle krasje.

 

Til toppen