BEDRIFTSTEKNOLOGI

Pentium 4 lanseres 30. oktober

Kan bli dyrt på grunn av størrelsen. Intel lover prisreduksjoner etterhvert.

Ole-Andreas Krohn
25. sep. 2000 - 14:18

Intel Corporations Pentium 4 prosessor, med 1,4 GHz og 1,5 GHz, skal, ifølge amerikanske medier, lanseres den 30. oktober. Selskapet håper at prosessoren skal kunne bidra til å løfte virksomheten de neste årene.

I første omgang blir prosessoren å finne i kraftige desk-top maskiner, etterhvert også i servere, arbeidstasjoner og notebooks. Meningen er at denne prosessoren, som tidligere gikk under kodenavnet Willamette, skal legge grunnlaget for Intels nye prosessorer i mange år fremover.

Det forrige flaggproduktet fra Intel, Pentium III, baserer seg på arkitektur utviklet fra Pentium Pro prosessoren fra 1996. Willamette baserer seg på ny arkitektur.

Den siste tiden har Intel hatt store problemer på grunn av forsinkelser av nye Pentium III versjoner. Da den nye versjonen til slutt kom ut ble etterspørselen så stor at selskapet fikk problemer med leveringsdyktigheten og kundene. I år har selskapet måtte kalle tilbake igjen 1,13 GHz Pentium III prosessoren og den lenge annonserte Itanium prosessoren for servere er blitt betydelig forsinket.

I mellomtiden har konkurrenten AMD ( Advanced Micro Devices ) sørget for å ta for seg av markedsandelene med sin Athlon prosessor.

Intel har tidligere sagt at Pentium 4s "NetBurst" vil øke ytelsene innen kode- og bildebehandling. Funksjoner som på grunn av internettbruk blir kritiske i fremtiden.

- Dette er den tilgjengelige prosessoren som har høyest ytelse for PC-er, sa Albert Yu, leder i Intel Architecture Group, i forbindelse med en presentasjon selskapet nylig hadde. Prosessoren skal i første rekke være egnet for håndtering av multimedia applikasjoner som kombinerer bilde, tale og skrift.

Finansielt kan Intel få ett problem med prosessoren som måler hele 214 kvadratmillimeter. Den er dermed dobbelt så stor som dagens Pentium III. Generelt vil en større prosessor være mer kostbar i produksjonen enn en mindre. Intel har derfor sagt at størrelsen vil bli redusert i løpet av 2001.

Samtidig med offentliggjøringen av 30. oktober som lanseringsdato uttalte selskapet at de akter å produsere flere hundre tusen enheter innen utgangen av året.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.