Pentium-kutt øker PC-salget

Intel annonserer priskutt på Pentium prosessorer fra 1. februar i et håp om å presse prisen på billig-PCer i USA under 1.000 dollar. Norske produsenter og distributører er avventende, men regner med at reduksjonen først og fremst vil føre til økt salg av tyngre PCer.

Intel annonserer priskutt på Pentium prosessorer fra 1. februar i et håp om å presse prisen på billig-PCer i USA under 1.000 dollar. Norske produsenter og distributører er avventende, men regner med at reduksjonen først og fremst vil føre til økt salg av tyngre PCer.

Intel kutter Pentium-prisene for å gi PC-produsentene mulighet til å tilby maskiner under den magiske 1.000 dollar-grensen. Likevel virker det ikke tilfeldig at prisreduksjonene kommer samtidig med AMDs lansering av sin første Pentium-kompatible prosessor for "high-end-" og "mid-range-" markedet. Den nye prosessoren til AMD vil kjøre på 166 Mhz og ha en pris på 175 dollar. CPUen vil gå i volumproduksjon allerede i slutten av mars. 1. februar reduseres prisen på en Intel Pentium 166 fra 400- til 275 dollar i volum til PC-produsenter (OEM-kunder).

I Norge er produsenter og importører foreløpig ikke enige om økt konkurranse og fall i prosessorprisene vil føre til at prisen på billig-PCer vil falle.

- Jeg tror vi først og fremst vil se en vekst i "high-end," og først og fremst modeller med MMX til tross for at disse ikke er inkludert i prisreduksjonene, sier Cinets markedssjef for PC, Tor Westerheim, til digi:data. Han legger til at norske forbrukere ofte velger å kjøpe maskiner som er konfigurert noe høyere enn basismodellene.

- Prisreduksjonen på 166 Mhz prosessoren er svært kraftig, og jeg tror at det er på maskiner bygget rundt denne og raskere prosessorer vi vil se de største volumendringene i første kvartal, sier Westerheim.

Compaq er ikke helt enig i Cinets betraktninger, men tror også at salget i første kvartal `97 vil bli bra.

- Jeg tror hovedårsaken til at salget nå ser ut til å ta av er at vi har fått en ny generasjon prosessorer som virker attraktive for forbrukeren, sier Asbjørn Søgstad, markedssjef i Compac Computer Norway as til digi:data. Han mener at det er godt mulig at prisreduksjonen vil føre til at gjennomsnitts-PCen blir billigere, men ser det som like trolig at kundene vil kreve mer ytelse.

- Dette gjelder spesielt på hjemmemarkedet, sier Westerheim, som også kan fortelle at Compaq allerede igår satt ned prisene på samtlige Desktop modeller med 10-15 prosent.

- Hvorvidt prisene vil gå ned ytterligere kan jeg ikke svare på, men høyst sansynlig vil våre prisreduksjoner føre til at andre følger etter, sier Westerheim som poengterer at Compaq etterhvert har blitt en bjellesau i PC-markedet.

Vi er såpass store at vi til en viss grad dikterer prisbildet, avslutter Westerheim, som venter et meget godt første kvartal for Compaq.

Til toppen