- Perfekt for iPhone

Sanntidsdata fra Trafikanten begeistrer norske utviklere, som er klare med sitt første produkt til App Store.

Designer og medgründer John Eivind Hallen i programvareselskapet Shortcut er snart klar med sitt første program til iPhone.
Designer og medgründer John Eivind Hallen i programvareselskapet Shortcut er snart klar med sitt første program til iPhone.

Sanntidsdata fra Trafikanten begeistrer norske utviklere, som er klare med sitt første produkt til App Store.

På sensommeren skrev digi.no at data fra Trafikantens sanntidssystem er fritt tilgjengelig for alle utviklere som vil lage oversikt over når neste buss, trikk og t-bane ankommer i Oslo og Akershus.

Opprinnelig dannet disse datene grunnlaget for et tillegg til Opera-nettleseren, men snart dukket det opp en frittstående søkeløsning, basert på samme datakilde. Senere kom konsulentselskapet Making Wakes på banen med sin egenutviklede applikasjon for alle mobiltelefonener med støtte for Flash Lite.

    Les også:

Nå forteller det lille norske programvarehuset Shortcut at de er i ferd med å lansere en versjon for iPhone.

- Shortcut er et ganske nytt programvareselskap, som ble startet i mars måned av fire gründere, sier designer og medgründer John Eivind Hallen til digi.no.

Det Oslo-baserte selskapet satser primært på å jobbe med rammeverket Ruby on rails for webapplikasjoner og Cocoa for utvikling til iPhone.

Trafikanten-programmet blir deres aller første produkt i App Store, Apples nettbutikk for programmer til iPhone.

- Etter en brainstorming kom vi frem til hva den ideelle applikasjon ville være for oss. Vi tenkte at Trafikanten ville være den perfekte applikasjon, og perfekt for å posisjonere oss som iPhone-utviklere i markedet, sier Hallen.

Etter å ha tenkt på saken, laget selskapet skisser for hvordan programmet kunne se ut. Deretter tok de kontakt med Trafikanten, som ønsket et samarbeid velkommen.

- De svarte til vår store glede at de hadde opplevd mye pågang fra brukere, som savnet en iPhone-applikasjon for deres sanntidssystemer. De hadde i lengre tid forsøkt å få kontakt med noen som kunne lage dette, men har ikke fått napp.

Nå skal informasjon om når neste buss ankommer bli tilgjengelig kjapt og enkelt med bare noen tastetrykk.

Grensesnittet er enkelt og brukervennlig, og er inspirert av mange andre iPhone-programmer.
Grensesnittet er enkelt og brukervennlig, og er inspirert av mange andre iPhone-programmer.

- Det har vært veldig viktig for oss å lage et enkelt og godt brukergrensesnitt. Brukerne er vant til at ting til iPhone ser veldig elegant ut, og vi ha basert mye av designen på den samme følelsen av eleganse, som man får fra Apples egne applikasjoner, forteller Hallen.

Muligheten for å distribuere kommersielt gjennom App Store er en gavepakke for små programvarehus Etter avtalen skal programmet tilbys gratis til alle brukere når den blir tilgjengelig for nedlasting gjennom Apple. Shortcut lover dessuten at applikasjonen vil være fullstendig reklamefri. Utviklingskostnadene skal deles mellom Shortcut og Trafikanten, som i et spleiselag.

- Muligheten for å distribuere kommersielt gjennom App Store er en gavepakke for små programvarehus for å få ting ut. Vi kan sitte på kontoret å levere programmet til iPhonebrukere over hele verden relativt enkelt, sier designeren.

- Når blir programmet tilgjengelig?

- Både Trafikanten og vi ønsker å legge den ut så raskt som mulig. Nå holder vi på med feiltesting og finspikking. Litt modning gjenstår, men jeg håper programmet kan bli lagt ut denne uken eller neste, sier Hallen.

Shortcut håper programmet blir tilgjengelig i App Store allerede denne uken eller neste.
Shortcut håper programmet blir tilgjengelig i App Store allerede denne uken eller neste.

Apples godkjenningsprosess for programmer i App Store er kjent for å være lite gjennomsiktig. Shortcut har sikret seg utviklerstatus, men kan ikke med sikkerhet vite hvor lang tid det tar.

- Vi har kommet gjennom nåløyet med å være programvareutviklere til iPhone, og jeg kan ikke skjønne annet enn at dette bør være et prosjekt som enkelt lar seg gjennomføre.

Hallen mener det blir veldig teoretisk at Apple kan nekte deres program innpass til markedet.

- Man skal ha ganske god fantasi for å mene at vårt program konkurrerer med Apples egne. Jeg er ganske sikker på at vi ikke har noe å frykte, men det blir spennende å se.

I mellomtiden har selskapet planer om ytterligere programmer til iPhone, og antyder også en satsing på spill.

- Vi har noen veldig morsomme ting på gang. Dette kan jeg imidlertid ikke si noe om ennå, annet enn at vi snakker med potensielle nye kunder og håper på å få nye avtaler i boks, sier han.

    Les også:

Til toppen