TELENOR

Personstrid i sentrum på Telenors styremøte

Colombias president Juan Manuel Santos mottok Nobels fredspris i Oslo lørdag. Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted ankommer festmiddag på Grand hotell lørdag kveld.
Colombias president Juan Manuel Santos mottok Nobels fredspris i Oslo lørdag. Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted ankommer festmiddag på Grand hotell lørdag kveld. Bilde: Lise Åserud / NTB scanpix
NTB
11. des. 2016 - 21:33

Fakta om uroen rundt ledelsen i Telenor

* Sigve Brekke tiltrådte som konsernsjef i Telenor 17. august 2015. Han har vært i selskapet siden 1999 og i konsernledelsen siden 2008, der han var øverste sjef for Telenors virksomhet i Asia 2008-2015.

* Brekke etterfulgte Jon Fredrik Baksaas, som hadde hatt jobben siden 2002.

* Baksaas innrømmet i november 2015 å ha holdt tilbake informasjon i den åpne høringen Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt i januar samme år om korrupsjonspåstandene om det russiske teleselskapet Vimpelcom, som Telenor kjøpte seg inn i 1998.

* 30. oktober 2015 avsatte næringsminister Monica Mæland (H) Telenors styreleder Svein Aaser, etter å ha mottatt informasjon som hun mente hun burde fått tidligere.

* Aaser forgjenger Harald Norvik (2007-2012) trakk seg som følge av en konflikt med daværende næringsminister Trond Giske (A).

* Gunn Wærsted tiltrådte som ny styreleder i Telenor i januar.

* Torsdag skrev Dagens Næringsliv at Wærsted i en samtale med Sigve Brekke i høst ga uttrykk for at han burde gå av som Telenor-sjef. (©NTB)

Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Telenor-styret drøfter mandag og tirsdag konflikten mellom styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke. Men styremøtet vil ikke nødvendigvis gi avklaringer, ifølge professor.

Det to dager lange møtet skulle vært et ordinært styremøte, men blir trolig alt annet enn det. For den siste uken har Telenor igjen havnet i medienes overskrifter: Wærsted har ifølge DNs anonyme kilder forsøkt å kvitte seg med Brekke, ifølge flere medier med ryggdekning i Telenors styre.

Professor Karin Thorburn ved Norges Handelshøyskole (NHH) tror ikke på noen større avklaringer etter Telenors styremøte mandag. Hun er usikker på om styret vil si noe om tilliten til Brekke.

– Det er et godt spørsmål. I og med at dette har kommet ut i pressen og skapt tvil om styret har tillit til ham, må de kanskje si at de har tillit til ham, sier Thorburn til NTB.

Både Brekke og Wærsted deltok under nobelseremonien og bankettmiddagen i Oslo lørdag.

– Dette er en veldig uheldig sak for Telenor. Ingen tvil om det, var alt Wærsted ville si om personkonflikten.

Søndag kveld møtte Brekke pressen i forkant av nobelkonserten i Telenor Arena. Ikke uventet ville heller ikke han ville kommentere saken.

– Vi får ta ett steg av gangen. I morgen er det styremøte, og så får vi se hvordan vi står da, var alt han ville si til TV 2.

Mange spørsmål

Alvorlige saker fra Brekkes tid som Telenors sjef i Asia skal være årsaken til at Wærsted har mistet tilliten til ham, ifølge DN. Om Wærsteds angivelige beskjed til Brekke om å gå av sier Thorburn dette:

– Jeg har vanskelig for å tro at hun skulle ha agert uten å ha forankret det i styret. Derfor vil jeg ikke rope «ulv, ulv» ennå.

Thorburn understreker samtidig at hun bare kjenner saken gjennom mediene.

En rekke spørsmål er uavklart foran styremøtet. Mest sentralt står spørsmålet om enten Wærsted eller Brekke – eller begge – trekker seg eller blir tvunget til å forlate sine verv.

Brekke kan enten velge å trekke seg frivillig, bli bedt om å gå av styret eller få fortsatt tillit.

Også Wærsted kan velge å trekke seg. Hvis næringsminister Monica Mæland (H) ønsker å skifte ut styrelederen, må det skje via bedriftsforsamlingen. En slik prosess vil være tung og føre til mye usikkerhet, skriver Aftenposten.

Wærsted og styret

Ett helt sentralt spørsmål er i hvor stor grad Telenor-styret har stått bak Wærsted i konflikten med Brekke.

Thorburn peker på at det i utgangspunktet ikke er noe problem med ulike oppfatninger i et selskapsstyre.

– Det er ikke problematisk. Tvert imot kan det berike styrets diskusjon og bidra til en bedre beslutningsprosess om det kommer fram ulike synspunkter i møtene. Da behøver det heller ikke komme ut noe til omverdenen om styrets arbeid, som jo er konfidensielt.

– Men hvis det blir for emosjonelt, og personkonflikter gjør at man ikke kan fungerer profesjonelt, må styret endre sammensetning og bytte ut styremedlemmer, sier Thorburn.

NHH-professoren tror ikke påstandene om detaljstyring fra Wærsted, også de fremsatt i DN, er særlig problematiske.

– Dette tror jeg Wærsted er veldig bevisst på – hun vil vite hva som foregår. Det er veldig godt å høre at man har styremedlemmer som vil ha informasjon og er ansvarlig for at man følger lover og regler og at det ikke finnes korrupsjon. (©NTB)

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.