DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Personvernbrudd i Nav: – Flaut

De siste fem årene har om lag alle 20.000 Nav-ansatte hatt tilgang på arbeidssøkeres sensitive personvernopplysninger. Flaut, mener tillitsvalgt.

De siste fem årene har sensitive persondata fra Nav-brukere vært tilgjengelige for om lag alle Nav-ansatte. Det er et lovbrudd, erkjenner Nav selv.
De siste fem årene har sensitive persondata fra Nav-brukere vært tilgjengelige for om lag alle Nav-ansatte. Det er et lovbrudd, erkjenner Nav selv. Foto: Terje Pedersen/NTB
10. nov. 2023 - 07:49

Persondataene omfatter arbeidssøkernes helse, økonomi, sosiale forhold og etnisitet, skriver NRK. De har fått innsyn i Nav-dokumenter hvor det fremkommer at Nav har lagret og behandlet personopplysninger om brukere uten å ha rettslig grunnlag for det.

– Dette er flaut og paradoksalt at Nav, som sitter på den største samlingen av personsensitiv informasjon av nordmenn, ikke har bedre kontroll på personvern, sier etatstillitsvalgt Harald Langstad i Nav til NRK.

Nav vet ikke hvor mange nordmenn som er berørt av personvernbruddet. De jobber nå med å kartlegge og lukke avvikene, sier arbeids og tjenestedirektør Sonja Skinnarland i Nav. Hun sier de skal ta kontakt med berørte brukere.

– Det ble oppdaget tilfeldig at lister ble brukt til noe annet enn formålet, som var formidling til jobber. Da oppdaget vi at det hadde blitt skrevet inn personsensitive opplysninger, og det skal ikke skje. Det skal ikke stå noe personsensitivt der, det er lovbrudd, sier Skinnarland.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.