Njalla

Peter Sunde lanserer «trygg» havn for domener

Kundene får opptre med full anonymitet.

Peter Sunde lanserer ny domeneregistrar.
Peter Sunde lanserer ny domeneregistrar. (Bilde: Flattr/Flickr creative commons)

Kundene får opptre med full anonymitet.

Den norsk-finske seriegründeren Peter Sunde lanserte i går sitt nyeste påfunn. Det er en domeneregistrar som hevder å ta personvern på høyeste alvor.

Njalla oppgir at de skal selge domeneoppføringer uten å innhente opplysninger om bestilleren. Kundene kan opptre helt anonymt og behøver ikke engang epostadresse for å foreta en bestilling. Det er også mulig å betale i bitcoin.

Selskapet som lanserer tjenesten, 1337 LLC, er registrert på den karibiske øya Nevis. Ytringsfrihet og retten til å opptre anonymt på internett er blant verdiene de forfekter.

En njalla er for øvrig et tradisjonelt samisk stabbur plassert på en stolpe et par meter opp i høyden. En måte å oppbevare mat på trygg avstand fra rovdyr.

– Trygg havn, dette er noe jeg selv har savnet

Bak den nye tjenesten står en gruppe selverklærte dedikerte internettaktivister og Peter Sunde er altså blant dem, skriver Breakit.se.

– Dette er noe jeg har ønsket meg i lang tid. Jeg har selv registrert kontroversielle domener og aldri hatt en registrar som har vært på min side som kunde. Dette blir en trygg havn for nettaktivister og andre, sier han til den svenske avisen.

En variant av den samiske njalla. Trygg for rovdyr.
En variant av den samiske njalla. Trygg for rovdyr. Foto: Skugsfrun, Wikimedia Commons

Det er selskapet som kjøper domenenavn, eller registrerer dem og tar eierskap til domenene på vegne av kundene. Det krever en høy grad av tillit fra kundenes side. Samtidig lover de å gi tilbake kontroll over domenenavnet hvis noen ønsker å bytte til annen leverandør, uten kostnad.

Sunde er mest kjent som medgründer og eks-talsperson for fildelingsnettstedet The Pirate Bay. Sammen med tre andre ble han dømt til fengsel og høye bøter for brudd på opphavsretten i en mye omtalt rettssak i Sverige.

Les også: Pirate Bay-gründer pågrepet

Sunde ble senere løslatt høsten 2014 etter å ha sonet fem måneder.

Han har også tidligere lansert flere tjenester myntet på nettaktivister og hensyn til personvern. Blant annet i kjølvannet av lekkasjene til Edward Snowden, da han kom med en kryptert og spionsikker meldingsapp.

Kommentarer (6)

Kommentarer (6)
Til toppen