Pfeiffers etterfølger funnet

44-åringen Michael D. Capellas overtar som øverste leder i skadeskutte Compaq Computer. Capellas har vært ansatt i Compaq i knapt et år, som senior vice president for selskapets internasjonale operasjoner.

44-åringen Michael D. Capellas overtar som øverste leder i skadeskutte Compaq Computer. Capellas har vært ansatt i Compaq i knapt et år, som senior vice president for selskapets internasjonale operasjoner.

Han får en stri tørn Capellas, som overtar ledelsen for et selskap som taper store penger og som fremdeles sliter med å sy sammen en strømlinjeformet organisasjon etter to større oppkjøp - spesielt overtakelsen av Digital Equipment Corporation.

Ifølge Wall Street Journal (WSJ) er Capellas et relativt ubeskrevet blad innen IT-bransjen, men noen novise er han slett ikke: Før han kom til Compaq i august i fjor, hadde han hatt flere ulike lederstillinger hos databasegiganten Oracle samt en 15-årig karriere hos Schlumberger. I forrige måned ble han utnevnt til fungerende daglig leder i Compaq, etter at styret i selskapet hadde kvittet seg med toppsjef Eckhard Pfeiffer i april (se egen sak).

Innleide hodejegere har siden senvinteren prøvd å finne en ekstern kandidat til topplederstillingen i Compaq, men uten å lykkes. En rekke sterke kandidater, blant andre Continental Airlines-president Gregory Brenneman, skal ifølge WSJ ha avvist tilbudet om topposisjonen i Compaq på grunn av frykt for at selskapets mektige styreformann, Benjamin M. Rosen, ville spille en for stor rolle i operasjonene. Rosen er kompromissløs, og har tidligere sparket to av Compaqs toppsjefer.

Nå velger Compaq-styret i stedet å satse på et av sine egne kort - et overraskende valg for mange, men et godt valg, skal en tro noen av markedets reaksjoner. Ray Lane i Oracle omtaler utnevnelsen av Capellas som "a clever choice".

- Michael forstår kunden, noe som er helt avgjørende for å lykkes, er Lanes skussmål.

På Wall Street er holdningen mer avventende - der vil man først se hvilke mennesker Capellas får med seg på laget før det avsies noen dom.

Compaqs nye toppsjef får kort tid før han kastes til løvene: Til uka ventes Compaq å legge fram et negativt resultat for andre kvartal på 230 millioner dollar. Slik sett er det kanskje lurt å velge en innsider til topposisjonen. Capellas kjenner allerede Compaq godt, det betyr at han knapt får noen hviledager men går rett inn som leder og kan ta aktivt grep fra dag én.

Til toppen