Philips viser fram Blu-ray-kombi

Philips skal demonstrere en optisk enhet som kan brenne og spille av plater i tre formater.

Philips har ifølge Wall Street Journal utviklet en prototyp av en lagringsenhet som skal kunne spille inn og spille av både DVD-er, CD-er og plater basert på Blu-ray Disc-formatet (BD). Dette gjøres ved hjelp av tre forskjellige lasere - infrarød, rød og blå.

Blu-ray Disc skal gi optiske plater en lagringskapasitet på omtrent 25 GB per lag. Når teknologien blir allment tilgjengelig, trolig til høsten, er det plater med ett eller to lag som først blir tilgjengelige. Men Sony har allerede demonstrert Blu-ray Disc-plater med åtte lag.

Den nyeste prototypen skal vises fram senere denne uken, under Consumer Electronics Show 2005 i Las Vegas.

På tampen av fjoråret annonserte JVC at selskapet har utviklet lesbare plater som er basert på både Blu-ray Disc- og DVD-teknologiene. Disse gjør det mulig for filmselskaper å lagre film med både standard og høy oppløsning på samme plate.

    Les også:

Platene, som har en total lagringskapasitet på 33,5 GB, benytter en trelagsstruktur på den ene siden av platen. BD-laget rommer 25 GB, mens de to DVD-lagene til sammen rommer de vanlige 8,5 GB.

Formålet med denne løsningen er å kunne selge filmplater beregnet for Blu-ray Disc til kunder som vurderer å kjøpe en slik avspiller, men som ennå ikke har gjort dette.

JVC vil sende et forslag til Blu-ray Disc Association for å få teknologien godkjent som en spesifikasjon for framtidig kommersialisering. Selskapet arbeider også med utviklingen av en slik plate som har to BD-lag, slik at den samlede lagringskapasiteten kan økes til 58,5 GB.

Toshiba og Memory-Tech har også utviklet lignende plater, men disse i stedet kombinerer HD DVD og DVD-formatene.