JUSS OG SAMFUNN

Phishing-svindler lurte USAs forsvarsdepartement for 225 millioner kroner

En mann er kjent skyldig i å bruke phishing til å utgi seg for å være leverandør av drivstoff til det amerikanske forsvaret. Han fikk overført nesten 225 millioner kroner før bedrageriet ble oppdaget.

En KC-135 Stratotanker sørger for drivstoff til et F-16-fly.
En KC-135 Stratotanker sørger for drivstoff til et F-16-fly. Foto: US Air Force
Lasse Skovgaard, Version 2
17. mai 2022 - 05:00

Det amerikanske forsvarsdepartementet ble etter et phishing-angrep lurt til å overføre 23,5 millioner dollar – i underkant av 225 millioner norske kroner – til en mann som utga seg for å være en sørøstasiatisk leverandør av drivstoff til fly Mannen har erkjent straffskyld. 

Det skriver Bleeping Computer. 

Den dømte mannen sendte phishing-e-poster til brukere av en database for bedrifter som er leverandører til amerikanske myndigheter, som han utga seg for å representere. 

Deretter fikk han en sørøstasiatisk leverandør av flydrivstoff til å gi fra seg kontoopplysningene sine, som han senere endret til sine egne kontoopplysninger i leverandørdatabasen. Dermed ble betalingen på nesten 225 millioner kroner overført til hans konto. 

Bedrageriet ble imidlertid senere oppdaget av myndighetene fordi mannens konto ikke var registrert i leverandørdatabasen. Straffeutmålingen er fortsatt ikke fastsatt, men strafferammen for forbrytelsen er 30 års fengsel og en bot på nesten ti millioner kroner.

Denne artikkelen ble først publisert på Version 2

Datasentrene og alle beregningene som utføres her, er svært kraftkrevende.
Les også

Datasentrenes KI-beregninger presser strømnettet – flere land strammer inn

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.