FORBRUKERTEKNOLOGI

Pirat-XP utfordrer Windows

Vi prøver MicroXP, en piratutgave laget av Windows-entusiaster som synes originalen er for treg. Glem support.

25. okt. 2008 - 08:54

IKT-bransjen er kunnskapssamfunnets fundament, og som IKT-bransjens nettavis bruker vi mye tid på å skrive om temaene, teknologiene og produktene som er viktig for bransjen - og dermed kunnskapssamfunnet vi alle lever i.

I denne video-serien prater vi om disse temaene, teknologiene og produktene, for å rette litt ekstra fokus på det vi mener er viktige saker for IKT-bransjen.

Her er de foregående episodene:

  1. Internet Explorer 8 beta 2 og første beta av Google Chrome

  2. IPv6

  3. OpenOffice.org 3.0

  4. Fødselsnummeret

  5. Kan du bli rik som iPhone-utvikler.

  6. Hva skjer med IT-jobbene?

  7. IT-språket

I denne episoden prøvekjører vi MicroXP, en piratutgave av Windows XP som er satt sammen av en gruppe Windows-entusiaster.

De har strippet Windows gjennom å fjerne så mange komponenter som mulig, samt skrive noe egen kode, slik at operativsystemet blir markant mindre og også raskere.

Dette er selvsagt ikke lovlig fordi piratene distribuerer MicroXP til alle som vil ha den. Dermed bryter de Microsofts lisensbetingelser, samt åndsverklovgivningen. Det som derimot er lov, er å strippe sin egen Windows-installasjon.

For de som ikke vil sette av cirka 25 minutter til å se videoen, så har vi en liten oppsummering av hva vi går gjennom:

Vi installerte MicroXP, med Google Chrome og OpenOffice.org, i et virtuelt image og tester hvordan den fungerer. Den innebygde nettleseren Browsar er så begrenset at man må installere en separat nettleser for å få noe glede av systemet.

Vi ser også på hvor mye plass operativsystemet tar på harddisken, samt på hvor mye minne den bruker. Det viser seg å være markant mindre, men operativsystemet og applikasjonene fungerer likevel godt.

Antivirus og andre applikasjoner som bruker komponenter som er fjernet vil ikke virke, men operativsystemet skal fungere godt med spill og vanlige applikasjoner som ikke er tett integrert med operativsystemet.

Piratutgaver som MicroXP er ikke det eneste alternativet for å gjøre MicroXP raskere. Vi snakker litt om nLite, samt om andre instillinger man kan bruke i Windows XP istedenfor å ty til en piratdistribusjon.

Vårt hovedinntrykk etter å ha testet MicroXP er at det fungerer veldig bra, men at vi selv ikke ville tatt sjansen på å bruke det til for eksempel å gå inn i nettbanken. Det er langt fra sikkert at noen har lagt inn noe ondsinnet kode i systemet, men dette er nå engang et piratprodukt som ikke på noen måte er garantert.

Vi mener at MicroXP er en spennende løsning, og hadde gjerne sett at Microsoft leverte et lignende tilbud til oss som foretrekker å kjøpe lovlige lisenser til programvaren vi bruker.

    Les også:

Nedlastbare videoer kommer etterhvert, men vi kan ikke love akkurat når det er klart. Ha tålmodighet med oss.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.