JUSS OG SAMFUNN

Piratene blir landsdekkende

Stiller lister over alt til valget.

Øystein Jakobsen, leder i Piratpartiet, har sikret seg lister til alle landets fylker før stortingsvalget i høst.
Øystein Jakobsen, leder i Piratpartiet, har sikret seg lister til alle landets fylker før stortingsvalget i høst. Bilde: Piratpartiet
3. apr. 2013 - 10:51

Piratpartiet vil stille lister i alle landets 19 fylker. Det ble klart etter at listen til stortingsvalget i Nordland ble innlevert. Rett før jul ble det klart at partiet, som har flere søsterpartier rundt om kring i Europa, klarte å innhente 5.000 signaturer innen fristen.

Dermed er alt klart for valgkamp, og den lange veien frem til å få en stortingsplass. Dette er ingen enkel oppgave for et nytt parti.

– For et parti som blant annet ønsker modernisering av offentlige prosesser, var veien til etablering en prøvelse. Innleveringene har gått på overtid, men er det noen som er gode på skippertak så må det være Piratpartiet, skriver nyvalgt partileder Øystein Jakobsen i en e-post til digi.no.

Han er åpen på at de har en utfordring med å nå gjennom hva partiet står for.

– Det er mange som tror at vi fokuserer på enkeltsaker som fildeling, og der har vi en utfordring. Piratpartiet er av den oppfatning at grunnleggende rettigheter, slik som retten til et privatliv, fri ytring og rettsvern, har blitt svekket, skriver Jakobsen og fortsetter:

– Disse rettighetene trenger ikke bare å stadfestes på nytt, de trenger å tilpasses også for informasjonsalderen. Vi ønsker også en demokratisk reform, hvor beslutninger skal flyttes ut fra regjeringskontorene og over til folket og akademia.

Skal Piratpartiet lykkes er det i de store byene de har best sjanse. Partiet har til gode å få inn mandater til europeiske nasjonalforsamlinger, men de har lykkes å få inn to mandater til Europaparlamentet i 2009. En viktig faktor var da lav valgdeltagelse. Partiet lyktes med å mobilisere, mens de tradisjonelle partienes velgere holdt seg hjemme.

Da digi.no intervjuet professor Frank Aarebrot ved universitetet i Bergen om Piratpartiet i fjor høst, levnet han dem liten sjanse. Men det er ikke håpløst:

– Men fireprosent-regelen gjør også at de har bedre sjanse i de største fylkene. De trenger mindre enn fire prosent her for å få inn et mandat, og jeg vil tro at de står sterkere i de store byene enn i utkant-Norge. De er ikke helt uten sjanser, sa Aarebrot til digi.no den gang.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.