JUSS OG SAMFUNN

Piratene seiler inn i EU-parlamentet

Det svenske Piratpartiet får nå politisk makt i Europa.

Piratpartiet sikret seg 7,1 prosent av de svenske stemmene og får dermed én representant i EU-parlamentet. (Tall fra valmyndigheten.se. Bilde manipulert av digi.no)
Piratpartiet sikret seg 7,1 prosent av de svenske stemmene og får dermed én representant i EU-parlamentet. (Tall fra valmyndigheten.se. Bilde manipulert av digi.no)
8. juni 2009 - 10:39

Piratpartiet sikret seg 7,1 prosent av stemmene i det svenske EU-valget. Det holder til én plass i EU-parlamentet, der protestpartiet nå får politisk makt.

Det svenske partiet har siden stiftelsen for fire år siden kjempet for fri fildeling, noe de mener er et gode for alle.

Allerede året etter øynet grunnlegger og leder Rickard Falkvinge et håp om en plass ved EU-parlamentet. Den gangen fikk partiet imidlertid bare 0,63 prosent av stemmene.

Siden den gangen har debatten rundt den omstridte svenske overvåkningsloven (FRA-loven) og fildelingsspørsmål gitt partiet håp om å vinne frem ved neste korsvei mot EU-parlamentet.

Søndag kveld ble det klart at fildelingsentusiastene og personvernforkjemperne får plassen de har kjempet for.

- Dette føles helt fantastisk. Innbyggerne har skjønt at det er på tide å ta knyttnevene ut av lommene, og at det er mulig å utgjøre en forskjell. Vi aksepterer ikke at vi avlyttes av staten. Mennesker begynner å fortstå at staten ikke alltid er god. Det behøves en linjedommer, sier Falkvinge i en kommentar til Idg.se.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra