Piratkopiering driver salget av bredbånd

Salget av ADSL-linjer fyker i været - til tross for høye priser og mangel på bredbånd-tjenester. Forklaringen er enkel, mener teleanalytiker Tore Aarønæs.

Analyseselskapet Gartner Group har offentliggjort en rapport der de konkluderer med at prisene på bredbåndslinjer som ADSL er alt for høy. Skal vanlige europeiske brukere skaffe seg bredbånd, må prisene ned.

I dag koster en ADSL-linje 350-450 kroner i måneden, noe Gartner Group mener må reduseres til rundt 250 kroner skal ADSL bli et masse-markedsprodukt. Med dagens priser vil bare ti prosent av husholdningene i Vest-Europa skaffe seg bredbånd innen 2005, spår Gartner.

Her i Norge tok det litt tid, men nå vokser antall ADSL-kunder raskt, litt for raskt innrømmer Telenor og NextGenTel. De to selskapene klarer ikke å ta unna raskt nok, noe som skaper ventetid og klager. - Jeg tror ikke ADSL-prisene kommer til å falle, sier teleanalytiker Tore Aarønæs til digi.no. Antall kunder vokser nå raskt, for i mangel av video eller andre ekte bredbåndstilbud, har brukerne skapt sine egne tjenester. Det er fildeling - kopiering av musikk, spill og programvare. Satt på spissen kan du si at salget av bredbånd nå drives av piratkopiering, sier Aarønæs.


Han påpeker at å kopiere en MP3-fil eller kanskje et spill tar for lang tid med en ISDN-linje, særlig når tellerskrittene tikker. Da blir en ADSL-linje svaret, for da kan du ta tiden du trenger og dele ut til andre, påpeker Aarønæs.

- Det blir neppe noen priskutt på ADSL. Etterspørselen er høy, og vi har ingen store marginer,. Vi trenger det vi nå tar betalt for å bygge ut nettverk og utvikle nye tjenester, sier NextGenTel-sjef Olav Stokke til digi.no.

Han forteller, som andre teleselskaper, at han ikke legger seg opp i hva kundene bruker sine linjer til, men innrømmer at ADSL-linjer egner seg godt til kopiering og utdeling av blant annet store MP3-filer.

- Vi har ikke lagt til rette noe spesielt for at folk skal kunne opprette private servere eller kopiere musikk og annet, sier Stokke.

At MP3 og andre filtyper bruker mye kapasitet på basisnettet til selskapet er han ikke bekymret for. Han påpeker dessuten at NextGenTel arbeider med å tilby video på bestilling over sine linjer.

Til toppen