TELEKOM

Planen var 28.000 norske fiberkunder. Det kan du trygt si de slo

– Behovet for bredbånd eksploderer, sier Toril Nag

19. nov. 2015 - 15:01

Altibox koblet denne uken opp fiberkunde nummer 400.000 i Norge.

Fjorårets rekordvekst ligger de ikke an til å slå, men økningen er sterk likevel. Og utviklingen kommer bare til å fortsette både i 2016 og 2017, tror konserndirektør Toril Nag i Lyse Tele/Altibox.

– Jeg opplever at det begynner å bli en erkjennelse av at ethvert hjem uten fiber vil bli ubeboelig. Selv om mange tjenester går over mobil, så må det ned i bakken og behovet for bredbånd eksploderer, sier Nag til digi.no.

Det opprinnelige målet da Lyse startet med fiber i 2001 i Rogaland er grundig slått.

– Vi trodde vi skulle få 28.000 fiberabonnement innen 2017. Av og til sikter man for lavt, ler Nag og minner om at de gamle planene raskt ble revidert.

Altibox tilbyr som kjent fiberbasert bredbånd gjennom en rekke partnere, noe som etter hvert har gjort dem landsdekkende.

Les også: – Hadde vi visst hvor stort Altibox ville bli, hadde vi ikke våget å starte

Rykker inn i Molde

Kunde nummer 400.000 ble familien Ahdell i Molde som tirsdag fikk installert en symmetrisk 300/300 Mbps-forbindelse. De fikk blomster og en iPad Mini i gave av administrerende direktør Frode Siem i Altibox-partner Istad Fiber.

Her startet leverandøren fiberutbygging i sommer. Det tok 9 uker fra det første spadestikket ble tatt til første kunde var på plass. Nå er to hundre husstander klare. Istad Fiber hadde per i går signert om lag 2.700 kontrakter i Molde kommune, får digi.no oppgitt.

Toril Nag forteller at de i Rogland opplever sterk grad av ferdigutbygging med 70.000 kunder i eget nett, mens kundeveksten fortsatt er kraftig blant annet i Oslo gjennom Viken Fiber, samt i Bergen. Molde er et nytt satsingsområde for året.

Fortetning og videre vekst

Istad Fiber-direktør Frode Siem ga blomster og nettbrett til famlien Ahdell i Molde. (Pressefoto) Bilde: Foto:HARNES_PUBLIS -alle rettigheter
Tilbake i januar lanserte hun mål om 50.000 nye fiberkunder i 2015. Hittil i år har de koblet opp nærmere 36.000, så det klarere de neppe.

– Det kan bli tøft, men dette svinger litt etter sesong. Noen ganger bygger man en node, som åpner opp store områder. Men at det blir over 40.000 i løpet av året føler jeg meg rimelig sikker på, sier fiberdronninga.

Nag ser heller ingen tegn til metning i markedet i overskuelig fremtid.

– Det tenker jeg ligger noen år frem. Våre 400.000 fiberkunder er omtrent like mange som vi har gått forbi. Omtrent 60 prosent har kanskje sagt ja takk. Vi merker et stort trykk senere fra de som takket nei første gang. Både fra oss og konkurrentene våre regner jeg med at utbyggingen blir veldig aggressiv også i 2016 og 2017.

Telenor og Get er de to største konkurrentene. Vårt søsternettsted Inside Telecom skrev i august at Altbox-partnerne hadde koblet opp 19.000 nye fiberkunder gjennom førte halvår. Get hadde på samme tid fått 14.000 nye bredbåndskunder (fiber/koaks) mens Telenor hadde økt tilsvarende med 7.000, men også mistet 3.500 fiberkunder til Nextgentel.

Kundene slurper mer data

I fjor økte datatrafikken i nettverkene deres med 120 prosent. Hvor stor blir årets økning?

– Den blir i hvert fall ikke mindre. Vi ser at datatrafikken har doblet seg over en fem-seks måneders periode. Det var en aggressiv økning tidligere i år, som gjorde at vi måtte øke kapasiteten i stamnettet. Det medfører ikke fysisk gravearbeid, men kan medføre andre oppgraderinger, sier konserndirektør Nag.

Hva er driverne for den økte data-appetitten?

– Mye skyldes video, men også tingenes internett spiller inn, prøver Nag seg på.

Når digi.no stiller seg litt kritisk til det siste, medgir hun at tingenes internett nok bare er i den spede begynnelsen. Dette er en utvikling leverandørene ser for seg, i takt med at stadig flere dingser skal på nett.

– Hjemme hos oss har vi smarthjem og jeg tok nylig en opptelling. Bare i vårt hus telte jeg opp over 60 punkter som kommuniserer over WiFi, sier Toril Nag.

Det er et godt stykke foran familien i Molde vi nevnte tidligere i saken, men også de har nokså mange enheter koblet opp med fem mobiltelefoner, fem nettbrett, tre bærbare pc-er og to tv-er.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.