Planlegger ekstremt rimelige x86-prosessorer

AMD ønsker å øke utbredelsen av selskapets x86-prosessorer til blant annet mobiltelefoner.

AMD ønsker å øke utbredelsen av selskapets x86-prosessorer til blant annet mobiltelefoner.

Under et analytikermøte på fredag i forrige uke, la AMD fram enkelte detaljer om selskapets prosessorstrategi de neste årene. Selskapet vil i tillegg til å levere prosessorer til PC og servermarkedet, også angripe markedet for konsumentelektronikk med brikker basert på den samme x86-arkitekturen. Dette skriver News.com.

- Vi snakker om brikker ned til en dollar, sa Hector Ruiz, AMDs toppsjef.

Den nye strategien, som kalles "x86 Everywhere", omfatter rimelige brikker med lavt energiforbruk beregnet for enheter som mobiltelefoner, digitale tv-er og set-topbokser.

Det første produktet under denne industrien har AMD allerede lansert. Det er den rimelige, PC-lignende Personal Internet Communicator (PIC) som selges i India for 185 dollar.

Under presentasjonen lettet AMD også litt på sløret om kommende produkter for vanlige PC-er og servere.

Det har lenge vært kjent at AMD planlegger prosessorer med to kjerner i 2005. Mindre kjent er det at selskapet vil følge opp disse med en ny prosessorkjerne, Pacifica, i 2006.

    Les også:

Pacifica skal også ha to kjerner, men i tillegg skal den være utstyrt med virtualiseringsteknologi, noe som gjør det mulig for en datamaskin å kjøre flere operativsystemer på en gang. I tillegg skal Pacifica inneholde sikkerhetsteknologien Presidio. Hva denne innebærer, vil ikke AMD si noe om. Det antas likevel at den ha likhetstrekk med Intels LaGrande Technology.

Pacifice vil ifølge News.com dukke opp både stasjonære og bærbare PC-er, samt servere, i løpet av 2006. I tillegg planlegger AMD å lansere nye prosessorer for bærbare med ultralavt effektforbruk.

Til toppen