BEDRIFTSTEKNOLOGI

Planlegger knøtte-versjon av Windows Server

Spesielt beregnet for datakonteinere og nettsky.

Windows Server kommer i blant annet en Nano-utgave i 2016.
Windows Server kommer i blant annet en Nano-utgave i 2016. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. apr. 2015 - 11:35

Microsofts neste versjon av Windows Server, som kan ventes i 2016, skal inkludere en refaktorert og minimalistisk utgave som kalles for Nano Server. Sammenlignet med en vanlig Server-installasjon som skal ta omtrent 1/14 av plassen. Dette kan selvfølgelig ikke gjøres uten at mye funksjonalitet skjæres bort, men den funksjonaliteten som faktisk tilbys skal API-kompatibel med andre versjoner av Windows Server.

Oppetid og ytelse

Hovedhensikten med Nano Server-utgaven er å bruke den i nettskyen for å oppnå økt fart, smidighet og oppetid, samtidig som at ressursbruken reduseres. Ifølge Microsoft skal antallet omstarter knyttet til patching og oppdatering kunne reduseres med 80 prosent. Det loves en reduksjon på 92 prosent i antallet kritiske sikkerhetsbulletiner (oppdateringer). Det er uklart hvordan man har kommet fram til dette tallet, men enklere programvare betyr gjerne også at det er færre sårbarheter og feil som må rettes.

Ifølge Microsoft skal Nano Server være særlig egnet for å kjøre nettskybaserte applikasjoner. Den støtter en rekke programmeringsspråk og kjøremiljøer, inkludert C#, Java, Node.js og Python, og skal kunne kjøres i både konteinere, virtuelle maskiner og på fysiske maskiner.

Et annet scenario er i forbindelse det Microsoft kaller for Cloud Platform-infrastruktur med støtte for Hyper-V-baserte regneklynger og lagringsklynger basert på Scale-out File Server.

Windows Server 2003: På tide å ta farvel med sliteren

Skåret ned

Blant funksjonaliteten fra Server Core som har blitt fjernet i Nano Server, er GUI-stacken, 32-bit-støtten (WOW64), MSI og en rekke andre komponenter. Blant annet vil det ikke være noen lokale påloggingsmuligheter eller støtte for Remote Desktop. I stedet vil all administrasjon gjøres via WMI (Windows Management Instrumentation) og PowerShell. En rekke flere detaljer om dette er oppgitt i dette blogginnlegget. I blogginnlegget finnes det også en video hvor det demonstreres at installasjonen av Nano Server tar omtrent tre minutter på et system hvor installasjon av Windows Core tar 19 minutter. Installasjon av eventuelle oppdateringer kommer nok i tillegg.

Nye konteinere

Microsoft kunngjorde i går også en ny type konteinere, Hyper-V Containers, som selskapet opplyser at skal ha en grad av isolasjon som tidligere har vært forbeholdt dedikerte, fysiske eller virtuelle maskiner. Kode som kjøres i én konteiner skal ikke på noen måte kunne påvirke vertsoperativsystemet eller andre konteinere som kjøres på samme vert. Samtidig loves det full kryssplattform-integrasjon med Docker. Denne kunngjøringen bygger på et løfte Microsoft kom med i fjor høst, om Docker-basert konteinerstøtte for Windows Server via Windows Server Containers.

Windows Server, Docker og konteinere
Bilde: Microsoft
 

Bakgrunn: Windows Server skal få konteinerstøtte

Hyper-V-konteinerne er altså en mulighet man oppnå ved å kombinere Windows Server Containers og Hyper-V. Man skal kunne bruke de samme verktøyene for å utvikle og administrere begge typer konteinere, og applikasjoner utviklet for Windows Server Containers skal kunne rulles ut som Hyper-V-konteinere uten å måtte modifiseres.

Flere detaljer om de nye konteinerne finnes i dette blogginnlegget.

Microsoft skal demonstrere de kommende løsningene under selskapets Build-konferanse, som arrangeres i San Francisco om knapt tre uker.  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.