SKRIVERE

Plutselig nektet tusener av HP-printere å godta billigblekk

Alt skjedde på samme dato.

HP-skrivere ville plutselig ikke godta blekk fra tredjepartsleverandører.
HP-skrivere ville plutselig ikke godta blekk fra tredjepartsleverandører.
20. sep. 2016 - 14:26

Tusener av HP-skrivere verden over skal plutselig ha sluttet å godta blekkpatroner og tonerkassetter fra tredjepart. Det skjedde i forrige uke, den 13. september, melder nettstedet Myce.com.

Kilden til opplysningene er nederlandske 123inkt.nl, som lever av å selge slik rekvisita.

Kundene opplevde at en rekke forskjellige HP-modeller ga feilmelding av typen «det er problemer med blekkpatronen», «en eller flere patroner er skadet» og med anmodning om å bytte disse ut.

Nettbutikken bestemte seg for å kartlegge omfanget, og på mindre enn et døgn svarte mer enn 1000 kunder at skriverne deres hadde sluttet å fungere samtidig. Det opplyser 123inkt.nl i en pressemelding før helgen. I meldingen ramser de opp mer enn et dusin ulike modeller som skal være berørt.

«Utilsiktet»

At tredjeparts rekvisita til HPs skrivere sluttet å fungere var en «utilsiktet konsekvens» av en oppdatert fastvare (firmware), skal HP i Nederland ha opplyst i dialog med selskapet.

Nærmere undersøkelser avdekket imidlertid at det ikke er sendt ut noen oppdatering til det berørte utstyret, i hvert fall ikke siden 22. mars i år.

Konklusjonen til 123inkt.nl er derfor at skriverprogramvaren må ha vært programmert til å feile på et tidligere tidspunkt.

Les også: EU-nei til monopol på blekkpatroner

– Det stemmer i visse tilfeller

Ifølge den nederlandske rikskringkasteren NOS har HP bekreftet at de blokkerer tredjeparts blekk- og tonerkassetter.

– I visse tilfeller stemmer det, blir HP sitert på. Skriverprodusenten forklarer dette med at de er avhengig av å beskytte sin innovasjon og immaterielle rettigheter, men at de også gjør dette av hensyn til «sikkerhet i kundenes produkter».

Videre blir det forklart at de berørte skriverne støtter gjenfyllbare patroner, men bare dersom de er utstyrt med HPs sikkerhetsbrikke. Ellers er det ikke sikkert at de fungerer.

Det er ingen hemmelighet at skrivere blir solgt til en billig penge, mens produsentene håper å tjene inn på salg av dyrere rekvisita etterpå. Slik har det vært i en årrekke.

Edle dråper: Blekk er syv ganger dyrere enn polets dyreste Champagne

HP Norge: – Ukjent for oss

Verner Hølleland er norgessjef i HP Inc., den delen av Hewlett-Packard som i fjor ble skilt ut med pc-er, skrivere og tilhørende rekvisita.

– For meg er dette ukjent problematikk for norske kunder. Jeg har ikke hørt om henvendelser til oss rundt dette. For øvrig anbefaler HP våre kunder å bruke originale blekkpatroner, fordi vi mener disse har en kvalitet som gir det beste resultatet, samt også levetid på skriverne kunden har investert i. Det er også slik at blekkpatroner og tonerkassetter som resirkuleres eller refilles vil fungere i HPs skrivere, men selvfølgelig ikke med den kvaliteten som HP garanterer. Det vil fungere så lenge man bruker originalrekvisita, sier Hølleland til digi.no.

Han bekrefter for øvrig at skrivere blir solgt ekstra rimelig, og at det er på rekvisitasalget at pengene ligger.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Det er en del av vår forretningsmodell på printere. Det er en forventning om ettermarkedet rundt rekvisita. Det er innbakt i våre priskalkyler, sier norgessjefen i HP Inc.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.