PERSONOPPLYSNINGER

Politiet lagret store datamengder fra beslag i årevis – uten rettslig grunnlag

Varsler brudd på rutiner.

Inngangspartiet til Politiets utlendingsenhet, som holder til på Økern i Oslo.
Inngangspartiet til Politiets utlendingsenhet, som holder til på Økern i Oslo. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, NTB
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Avviket gjelder elektroniske enheter, deriblant mobiltelefoner, som har vært beslaglagt av Politiets utlendingsenhet (PU) for å sikre bevis.

Enhetene har ikke blitt slettet siden 2017. PU har derfor lagret store mengder data, uten rettslig grunnlag.

Politietaten vedgår dette i en foreløpig avviksmelding til Datatilsynet. Hvor mange personer som er berørt av den ulovlige datalagringen er uvisst.

PU er et særorgan direkte underlagt Politidirektoratet. Etaten har i hovedoppgave å registrere asylsøkere som ankommer landet, avklare identitet og foreta tvangsmessig uttransportering av personer uten lovlig opphold i Norge.

Undersøker

– Vi er fremdeles i fasen hvor vi skal avdekke risiko, konsekvenser og mengder av data som er berørt, opplyser etaten i meldingen til Datatilsynet.

Les også

Inntil videre kan de heller ikke si noe om mulige tiltak eller hvordan avviket oppsto. Dette er forhold de jobber med å avdekke.

Det de omtaler som et brudd på egne rutiner har pågått i drøyt seks år, inntil avviket ble oppdaget den 12. januar 2023.

Datatilsynet mottok et forhåndsvarsel dagen etterpå. Politiets utlendingsenhet oppgir i meldingen at de vil komme med en oppdatering så raskt som mulig. Etter nærmere åtte uker har ikke tilsynet mottatt flere opplysninger.

– Ikke gitt at vurderingen vil være den samme

Politiets utlendingsenhet stilte ikke opp til intervju i denne saken. En pressevakt har sendt oss en uttalelse.

– Som det fremgår av den foreløpige avviksmeldingen, ble meldingen sendt så raskt PU ble klar over avviket og før man hadde oversikt over konsekvensene av dette. Det er således ikke gitt at PUs endelige vurdering av avviket vil være den samme som det ble gitt uttrykk for i meldingen.

Det skriver Jon Andreas Johansen, fungerende leder for juridisk seksjon i Politiets utlendingsenhet, i en uttalelse til Digi.

Videre opplyser han at de gjennomfører nødvendige undersøkelser og avklaringer for å kunne gi Datatilsynet en oppdatering.

– Vi tar sikte på at en slik oppdatering kan oversendes tilsynet så raskt som mulig, men kan ikke per i dag gi en konkret dato for når dette vil skje. Vi ønsker å gi tilsynet en oppdatering før vi gir informasjon til media om resultatet av våre undersøkelser, avslutter Johansen. 

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.