JUSS OG SAMFUNN

Politiet vil la sjefen se e-posten din

Også Politiet er motstander av regjeringens forslag til ny regler for innsyn av ansattes e-post.

5. feb. 2007 - 08:11

Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) har siden oktober hatt forslaget ute på høring. Etter utvidet svarfrist har nå også politi- og påtalemyndigheter svart. Økokrim mener forslaget svekker muligheten til å bekjempe kriminalitet, mens Oslo statsadvokatembete mener politiets behov for å bruke e-post som bevis, bare øker, melder Aftenposten.

Politiet er bare en av veldig mange som har klaget på forslaget.

«Et regelverk som foreslått, vil kunne medføre at en kategori bevismidler som blir stadig viktigere i våre straffesaker, langt på vei forsvinner. Slik sett kan det sies at forslagene vil kunne svekke samfunnets evne til å avdekke kriminalitet», skriver Økokrims sjef Einar Høgetveit i en høringsuttalelse.

«I den senere tid har beslag av innhold i e-postkasser vist seg å være sentrale bevistilbud i flere straffesaker. For datakriminalitet og visse former for økonomisk kriminalitet er dette åpenbart, men i et samfunn hvor bruk av elektronisk kommunikasjon, herunder e-post, er økende, vil politiets behov for å nyttiggjøre seg dette som bevis også øke», følger førstestatsadvokat Lasse Qvigstad opp.

Justisdepartementet er skeptisk til at forslaget tar utgangspunkt i at ansattes behov for beskyttelse er sterkere enn arbeidsgivernes behov for tilgang til e-posten.

Ifølge FADs forslag har de ansatte krav på en privat sfære også på jobben, og arbeidsgivere skal som hovedregel ikke ha adgang til ansattes personlige e-post. Forskriftene kan tre i kraft til høsten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.