IT-NORGE

Politiets servere hører til på skraphaugen

De kjører 12 år gamle Windows NT, tåler ikke ny programvare, og truer operative oppgaver.

Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Politiets datasystemer er så gamle og sårbare at store deler av dem er modne for skraphaugen, advarer Politiets data- og materielltjeneste (PDMT).

Dagens IT-materiell er foreldet, og det truer til enhver tid politioperative oppgaver, påpeker direktør Lars Bøhler i Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) i et brev til Politidirektoratet (POD).

Avdelingsdirektør Torhild Silseth i PDMT mener dessuten at selve infrastrukturen, hvor hvert politidistrikt har ansvaret for sine egne servere i motsetning til sentralisert drift, er gammeldags og svært sårbar.

– Serverparken som er i de forskjellige politidistriktene, er moden for skraphaugen, sier Silseth til Politiforum.

System fra 1996
– Operativsystemet NT 4.0 er mer enn ti år gammelt, og leverandørene får ikke lenger tak i maskinvare som støtter det. Diskene på serverne er fylt opp av data fra stadig mer bruk av multimedia, som kamera og lyd. I tillegg er ikke NT 4.0 i stand til å håndtere ny programvare, sier Silseth. Hun advarer om at det prestisjetunge DNA-prosjektet til justisminister Knut Storberget (Ap) kanskje må «parkeres på sidelinjen».

Microsoft startet produksjonen av operativsystemet NT 4.0 i 1996. Det har det samme grensesnittet som Windows95 – Microsofts aller første operativsystem med grafisk grensesnitt for hjemmebrukere.

Vil ha sentralisering
Lars Bøhler skriver i brevet til POD at han helst hadde sett en oppgradert maskinpark, hvor små datamaskiner ute i distriktene lagrer og henter data fra sentraliserte servere.

Å erstatte dagens utdaterte servere med nye lokale vil være det samme som å sette inn ny motor i en bil med gjennomrustet karosseri, ifølge Silseth.

Ifølge POD har politiet rundt 1.000 dataservere i dag. Direktoratet har i den ferske «Bemanningsrapporten» foreslått å bruke 1 milliard kroner over de neste fem-seks årene på investeringer på IT-siden – ut over dagens budsjettrammer.

Ekstrabevilgningene må gis over statsbudsjettet.

Venter på politikerne
– Det er et faktum at det er enklere å få politisk oppmerksomhet til nye prosjekter, som for eksempel DNA, enn det er å få oppmerksomhet til vedlikehold og oppgradering av eksisterende dataløsninger, sier administrasjonsdirektør Tore Lorentzen i Politidirektoratet til Politiforum.

Han påpeker imidlertid at POD ikke er enig i at det eksisterer noen akutt datakrise ute i politidistriktene, og deler heller ikke PDMTs syn på at alle servere i distriktene skal sentraliseres.

– I inneværende år jobber vi med å utbedre problemer i de hardest rammede politidistriktene. Neste år vil vi begynne med å flytte over flere systemer fra lokale servere til sentraliserte servere hos PDMT, sier Lorentzen.

OBS: digi.no retter følgende feil i denne NTB-meldingen
Windows 95 var ikke, slik meldingen påstår, Microsofts aller første operativsystem med grafisk grensesnitt for hjemmebrukere.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.