Politiets servere hører til på skraphaugen

De kjører 12 år gamle Windows NT, tåler ikke ny programvare, og truer operative oppgaver.

Politiets servere hører til på skraphaugen

De kjører 12 år gamle Windows NT, tåler ikke ny programvare, og truer operative oppgaver.

Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Politiets datasystemer er så gamle og sårbare at store deler av dem er modne for skraphaugen, advarer Politiets data- og materielltjeneste (PDMT).

Dagens IT-materiell er foreldet, og det truer til enhver tid politioperative oppgaver, påpeker direktør Lars Bøhler i Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) i et brev til Politidirektoratet (POD).

Avdelingsdirektør Torhild Silseth i PDMT mener dessuten at selve infrastrukturen, hvor hvert politidistrikt har ansvaret for sine egne servere i motsetning til sentralisert drift, er gammeldags og svært sårbar.

– Serverparken som er i de forskjellige politidistriktene, er moden for skraphaugen, sier Silseth til Politiforum.

System fra 1996
– Operativsystemet NT 4.0 er mer enn ti år gammelt, og leverandørene får ikke lenger tak i maskinvare som støtter det. Diskene på serverne er fylt opp av data fra stadig mer bruk av multimedia, som kamera og lyd. I tillegg er ikke NT 4.0 i stand til å håndtere ny programvare, sier Silseth. Hun advarer om at det prestisjetunge DNA-prosjektet til justisminister Knut Storberget (Ap) kanskje må «parkeres på sidelinjen».

Microsoft startet produksjonen av operativsystemet NT 4.0 i 1996. Det har det samme grensesnittet som Windows95 – Microsofts aller første operativsystem med grafisk grensesnitt for hjemmebrukere.

Vil ha sentralisering
Lars Bøhler skriver i brevet til POD at han helst hadde sett en oppgradert maskinpark, hvor små datamaskiner ute i distriktene lagrer og henter data fra sentraliserte servere.

Å erstatte dagens utdaterte servere med nye lokale vil være det samme som å sette inn ny motor i en bil med gjennomrustet karosseri, ifølge Silseth.

Ifølge POD har politiet rundt 1.000 dataservere i dag. Direktoratet har i den ferske «Bemanningsrapporten» foreslått å bruke 1 milliard kroner over de neste fem-seks årene på investeringer på IT-siden – ut over dagens budsjettrammer.

Ekstrabevilgningene må gis over statsbudsjettet.

Venter på politikerne
– Det er et faktum at det er enklere å få politisk oppmerksomhet til nye prosjekter, som for eksempel DNA, enn det er å få oppmerksomhet til vedlikehold og oppgradering av eksisterende dataløsninger, sier administrasjonsdirektør Tore Lorentzen i Politidirektoratet til Politiforum.

Han påpeker imidlertid at POD ikke er enig i at det eksisterer noen akutt datakrise ute i politidistriktene, og deler heller ikke PDMTs syn på at alle servere i distriktene skal sentraliseres.

– I inneværende år jobber vi med å utbedre problemer i de hardest rammede politidistriktene. Neste år vil vi begynne med å flytte over flere systemer fra lokale servere til sentraliserte servere hos PDMT, sier Lorentzen.

OBS: digi.no retter følgende feil i denne NTB-meldingen
Windows 95 var ikke, slik meldingen påstår, Microsofts aller første operativsystem med grafisk grensesnitt for hjemmebrukere.

    Les også:

Til toppen