Universum drømmearbeidsgiver 2019

Populære arbeidsgivere: Hvorfor vil IT-folk plutselig jobbe i Tine og Bane Nor?

Litt småtrauste norske virksomheter som Norgesgruppen og Bane Nor klatrer på årets liste over IT-folks mest populære arbeidsgiver.

Sverre Kjenne, direktør for Digitalisering og Teknologi i Bane NOR, har plutselig draget på IT-folk.
Sverre Kjenne, direktør for Digitalisering og Teknologi i Bane NOR, har plutselig draget på IT-folk. (Foto: Bane Nor)

Litt småtrauste norske virksomheter som Norgesgruppen og Bane Nor klatrer på årets liste over IT-folks mest populære arbeidsgiver.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Ja, Google er på topp, som i fjor og året før det. Konsulentselskapene gjør det ålreit, og bankene holder et greit nivå i Universums store årlige undersøkelse.

Men en helt annen trend begynner å vise seg. Som at melkebøndenes selskap Tine seiler opp 14 plasser fra i fjor på IT-folks liste over drømmearbeidsgivere.

Som en del av samme trend klatrer Ikea voldsomt og er på en 17. plass, mot en 36. plass i fjor. Oslo kommune kommer fra ikke noe inn på listene inn på en 27. plass, mens Norgesgruppen også klatrer. Bane Nor kan skryte av at de er årets klatrer og plutselig inne på lista, riktignok på en 38. plass.

Det er selskaper som tidligere ikke var på IT-folks radar i det hele tatt.

Om undersøkelsen

I Universums årlige undersøkelse ble utført mellom oktober 2018 og september 2019.

Til sammen 10.032 unge profesjonelle i ulike bransjer i Norge ble spurt. De spurte hadde mellom ett og åtte års arbeidserfaring. 

De tre bransjene som var mest representert var industri, bygg- og sivilingeniører og utdannings- og forskningsinstitusjoner. 

Arbeidserfaring ligger i snitt på 6-7 år og alderen på 35 år.

De spurte får en liste på 100 selskaper, og kan i tillegg fylle inn navn på selskaper fritt. Ingen selskaper kan betale for å stå på listen.

– Det er disruptive bransjer. De skal inn og endre, og ikke minst er de norske eller nordiske. De fleste er solide norske selskaper, sier ansvarlig for Norge i Universum Carlo Duraturo.

 

Bane Nor opp 23 plasser

Også ingeniørenes drømmearbeidsgiver har kommet inn i IT-folks hjerter: Equinor klatrer åtte plasser til en fjerdeplass.

– Fellesnevneren er at det er norske eller skandinaviske selskaper. Det er litt gøy å se at Bane Nor har gått opp 23 plasser, sier Duraturo.

Les også

Det synes også Sverre Kjenne, direktør for digitalisering og teknologi i Bane Nor. 

– Vi er veldig glad for at Bane NOR gjør et byks oppover på denne listen. Det tyder på at flere ser at Bane NOR er en kompetansebedrift med viktige IT-prosjekter, sier Kjenne.

Han viser til innføringen av det digitale signalsystemet ERTMS, som er et av Norges største digitaliseringsprosjekter. Bane Nor mener også de er ledende i verden på å modellerer nye installasjoner med tredimensjonale modeller (BIM), de skal fornye signalsystemet over hele landet og de jobber med databasert styring av drift og vedlikehold.

– Jernbanen er midt i tidenes modernisering basert på Industri 4.0. Den digitale jernbanen skal endre måten vi jobber på, og skape en bedre reisehverdag. Vi har behov for teknologikompetanse på mange ulike områder, sier Kjenne.

Bane Nor har jobbet for å få IT-folks oppmerksomhet gjennom strategiske enkeltkampanjer, sosiale medier og nettverksbygging.

Les også

–  Jeg håper og tror det er kombinasjonen av spennende oppgaver og det viktige samfunnsoppdraget gjør at flere ønsker å jobbe hos oss, sier Kjenne. 

Direktør i Tine IKT Christen Rehn merker at jobbsøkerne er opptatt av Tines bruk av teknologi.

– Kandidatene er nysgjerrige på teknologiområdene i Tine fordi de har hørt om den digitale reisen vi er på, og at vi har en tydelig ambisjon, sier Rehn.

DNB er IT-bransjen

 På topp 10 er 7 selskaper norske. Akkurat hvorfor det er sånn, er vanskelig å si. For ti år siden var forholdet motsatt, med navn som Opera Software, Cisco, IBM, Oracle og Funcom i toppen.

Nå er det navn som er et godt stykke nede på listen. 

En bransje som har etablert seg greit på IT-folks popularitetsliste, er finansbransjen. DNB har ligget høyt på listen i flere år. 

DNBs leder for employer branding, Karoline Nauste, sier at DNB profilerer seg som IT-selskap gjennom å være til stede på messer og eventer der IT-folk også er.

Når de snakker med IT-folk, er de opptatt av å formidle at de er en bank med mange ulike systemer som de trenger folk til både å drifte, men også videreutvikle og forbedre. 

– For oss er det viktig å få fram at vi er en stor bank med mange systemer som må holdes i drift, og du vil være med på å gjøre noen endringer hos oss, og løse problemer for kunden, sier Nauste. 

Hun er helt klar på at de ikke kan lene seg tilbake i rekrutteringsarbeidet. Det er innenfor IT de trenger flest hoder.

Les også

– Vi er inne i en kontinuerlig transformasjon. Det er viktig for oss å få tak i de flinke menneskene i lang, lang tid fremover, sier Nauste.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen