Powertech er femten år

En av landets aller første nettleverandører fyller rundt tall.

Nettpionerer feirer femten år. Fra venstre: Harald Paulsen, Henrik Dramstad og Lars Nøring. Øystein Homelien, den fjerde gründeren var dessverre ikke til stede når bildet ble tatt. (Foto: selskapet)
Nettpionerer feirer femten år. Fra venstre: Harald Paulsen, Henrik Dramstad og Lars Nøring. Øystein Homelien, den fjerde gründeren var dessverre ikke til stede når bildet ble tatt. (Foto: selskapet)

En av landets aller første nettleverandører fyller rundt tall.

Det Oslo-baserte selskapet Powertech fyller i dag femten år.

Jubilanten ble startet allerede i 1993 av en gjeng teknologer i tenårene. Sammen skapte de Norges nest første tilbud om kommersielt internett til det norske privatmarkedet.

- Den gangen vi startet hadde vi en utgående internettlinje på 19,2 kilobits. Alle kundene måtte dele på den, forteller daglig leder og medgründer Henrik Dramstad i Powertech.

Tilgangen til internett var på dette tidspunktet basert på oppringt samband. Kundene ringte opp med modem på gamle analoge telefonlinjer.

Dramstad synes det er vanskelig å trekke frem enkelthendelser som høydepunkter fra årene som har gått siden den gangen.

- Det er jo fryktelig lang tid, sier han.

- Det er en utrolig spennende bransje og det har skjedd så mye siden vi startet opp. Det er ekstra morsomt at vi eksisterer i tilnærmet samme form fremdeles.

I dag er selskapet leverandør av tjenester til det profesjonelle markedet, det vil si bedrifter og offentlige institusjoner. Selskapet har bygget ut egen infrastruktur, primært i Oslo-regionen.

Rundt 30 ansatte hever i dag lønn i virksomheten, inkludert dens to datterselskaper Start Bredbånd AS og Whitebird New Media.

De ansatte har fått litt bedre lunsj enn normalt, og dessuten litt kaker På spørsmål om hva han er mest stolt av, nevner Powertech-sjefen at de har vært flinke til å bygge kompetanse hos de ansatte, og at de hele tiden har passet på å tilpasse seg ny teknologi.

- Hvordan har dere feiret jubileet?

- Det har vært ganske enkelt. De ansatte har fått litt bedre lunsj enn normalt, og dessuten litt kaker, forteller daglig leder Henrik Dramstad.

Han mener det er vanskelig å spå om fremtiden, men sier at alt er duket for nye femten år for selskapet.

- Mye kommer til å skje. Jeg tror de neste årene blir minst like spennende som de første femten, sier den norske internettpioneren.

På Youtube finnes det et videoklipp av gjengen fra en TV-opptreden de hadde på NRK i 1994.

- Jeg tror Powertech hadde en viktig rolle i etableringen av det kommersielle internett i Norge. Vi visste hva vi ville, og stilte hele tiden utfordrende og kritiske spørsmål til «de etablerte». Dette gjelder både kreativ bruk av DNS (i dag helt normalt), tilgang til nettet på IP-nivå (i dag helt naturlig, den gang utenkelig), og gratis prøveabonnement. [...] Jeg er ganske sikker på at veldig mange «early adopters» av internett i Norge hadde sin første Internett-opplevelse gjennom Powertech.
- Medgründer Øystein Homelien, til Linuxguiden.no

Til toppen