TELEKOM

Powertech skal «IPv6-ifisere» alt

- Den store killerapplikasjonen med IPv6 er å slippe den forferdelig NAT-hånda, sier selskapets gründer.

28. aug. 2008 - 13:00

Problemstillingen har vært kjent i en årrekke: det blir stadig færre ledige IP-adresser på internett under IPv4, som er dagens kommunikasjonsprotokoll.

Mellomløsningen med bruk av private nett, der mange klienter ligger under et NAT-oppsett (Network Address Translation) har bare utsatt overgangen til et nytt system.

En omfattende undersøkelse vi skrev om denne uken konkluderer med at nesten ingen bruker IPv6, som er ventet å løse adresseproblemene.

digi.no undersøker nå hvor langt norske nettilbydere har kommet i prosessen med å tilby en løsning. Enkelte har tenkt på dette lenge allerede:

- Siden 1997 har vi delt ut gratis IPv6-tilgang via VPN-tunneler. Alle bedrifter og privatpersoner kan få dette hos oss, forteller Øystein Homelien, såkalt sjefvisjonær hos Internett-leverandøren Powertech og gründer av selskapet.

Tunnelkjøringen innebærer at IPv6-trafikk går over den ordinære IPv4-protokollen.

Powertech-gründeren forteller at hele deres interne nett er IPv6-klart. Selskapet har dessuten naturlig (native) IPv6-samtrafikk med andre aktører, blant annet over det norske stamnettet (NIX). Produktet tilbys også til egne kunder, men de opplever ikke den helt store interessen.

- Det er ikke mange kunder som etterspør dette, men vi har registrert en viss økning i forespørsler det siste året, sier Homelien til digi.no.

Den store killerapplikasjonen med IPv6 er å slippe den forferdelig NAT-hånda som ligger som en klam klut over internett i dag Kanskje skyldes det stor fokus på IPv6 i det siste møtet i den europeiske IP-koordineringsorganisasjonen RIPE. Deltakerne på møtet ble oppfordret til å sørge for mer oppmerksomhet på dette, forteller han.

Øystein Homelien har i flere år sagt at det er bra om IPv4-adressene blir brukt opp, helst så fort som mulig. Den viktigste grunnen til å gå over til IPv6 er å slippe NAT, mener han, ettersom det hemmer innovasjon på internett.

- Den store killerapplikasjonen med IPv6 er å slippe den forferdelig NAT-hånda som ligger som en klam klut over internett i dag, sier Homelien.

- NAT hindrer utvikling av nye nettjenester. Ved å gå bort fra dette får dessuten kundene bedre utnyttet sin nettkapasitet, fordi da blir modemet en mindre flaskehals. Spesielt gjelder det tjenester som bruker mye kapasitet, som for eksempel høykvalitets TV-sendinger via internett.

Det viktigste utstyret støtter allerede IPv6, og det å tilby tjenester basert på «neste generasjons»-internettprotokoll medfører ingen ekstra kostander for internettilbyderne. Investeringen slik Homelien ser det, går kun på kompetanseheving internt.

Det er nesten som de aktivt motarbeider IPv6 Samtidig retter han et spark til leverandører av dsl-bredbåndsutstyr, som han mener har for lav fokus på IPv6. Han vil ikke navngi hvem det er, men leverandører filtrerer ifølge Homelien vekk all IPv6-trafikk uten at de har mulighet for å konfigurere det annerledes.

- Det er nesten som de aktivt motarbeider IPv6, sier Homelien.

Powertech startet for et halvt år siden prosessen med å tilgjengeliggjøre alle deres offentlige servertjenester over IPv6. Som et eksperiment begynte de med brukersidene under start.no-domenet, en populær nettjeneste som samler hundretusenvis av brukere.

- Det neste vi skal «IPv6-ifisere» er alle våre webhotell, nettsider og e-post, sier Homelien, som anslår at dette arbeidet vil være klart innen et halvt til ett år.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.