Praktisk med Excel til beslutningsstøtte

Det er forholdet til Excel som avgjør om man velger Microsoft eller noe annet til «business intelligence».

Det er forholdet til Excel som avgjør om man velger Microsoft eller noe annet til «business intelligence».

Microsoft arrangerte denne uken et seminar i beslutningsstøtte – «business intelligence» – for ledere i private selskaper og offentlige etater.

– De som ønsker å jobbe gjennom Office, velger Microsoft. De som ikke ønsker det, velger ikke Microsoft, sa Leif Petter Ludvigsen, administrerende direktør i Objectware.

Det var også gjennomgangstonen på seminaret. Microsoft Office har klart å bli en strategisk viktig applikasjonssuite for programvaregiganten Microsoft. Selv om konkurrerende systemer som OpenOffice.org kan skilte med tilsvarende funksjonalitet, ønsker næringslivskundene å bruke systemet til mer enn bare vanlig kontorstøtte.

– [Ved å velge beslutningsstøtte fra Microsoft] slapp vi å bytte ut Office på nesten 12 000 PC-er, sa Morten Næss, BI-arkitekt i DnB Nor under sin presentasjon av hvordan storbanken bruker BI-systemer internt.

Han fortalte også at DnB Nor valgte Microsoft som hovedleverandør til bankens BI-plattform etter en omfattende evaluering. I tillegg måtte de kjøpe en del tredjeparts produkter og gjøre noe egenutvikling for å få løsningen de ønsket seg.

Microsoft ønsker å utvide antall brukere av systemer for beslutningsstøtte til å omfatte alle beslutningstagere i selskapene, ikke bare de som sitter høyt plassert i toppledelsen. I forhold til de mer tradisjonelle BI-aktørene hevder Microsoft at deres løsninger er 20 til 50 prosent billigere.

– Vi mener at vi har en annerledes strategi. Vi ønsker å gjøre BI tilgjengelig for alle beslutningstagere ved å gjøre systemene tilgjengelig til en overkommelig pris, uten at det har gått på bekostning av skalerbarheten, sa Bruno Aziza, produktsjef for Office forretningsapplikasjoner.

Han trakk også frem at Microsoft nå flytter beslutningsstøtte fra serversiden til sluttbrukeren.

– Med dette systemet laget jeg et «Balanced Scorecard» for meg selv på bare 45 minutter, sa Aziza.

Balanced Scorecard, eller balansert målstyring som mange liker å kalle det på norsk, er et rammeverk for å kunne måle ytelse i forhold til bedriftens strategiske målsetning.

Til toppen