digi.no tester LaCie USB-harddisk

Praktisk med flyttbar harddisk

Noen ganger har man behov for å flytte mer data enn hva som er praktisk mulig med en Zip-Drive, kanskje til og med på en CD-ROM. Da kan en mobil harddisk være løsningen.

Noen ganger har man behov for å flytte mer data enn hva som er praktisk mulig med en Zip-Drive, kanskje til og med på en CD-ROM. Da kan en mobil harddisk være løsningen.

LaCie er et fransk selskap som lager lagringsprodukter. Mer presist, det griper fatt i andre produsenters produkter og videreutvikler dem. digi.no har mottatt en bærbar harddisk med USB-grensesnitt som rommer 4,1 GB med data. Disken kan brukes både sammen med en Windows og Mac og skal ha en omdreiningshastighet på 5400 runder i minuttet, samt en aksesstid på 8,5 ms. Vi testet disken sammen med en PC.

LaCie USB-basert harddisk
LaCie USB-basert harddisk. Foto: Harald Brombach

Dette er egentlig en ordinær SCSI-disk, men LaCie har utstyrt den med et solid innfatning, egen strømforsyning og USB-grensesnitt. Dette gjør at harddisken enkelt kan kobles til hvilken som helst PC eller Mac som er utstyrt med USB.

Første gangen den kobles til, må man installere driverprogramvaren, men etterpå er det bare koble enheten til eller fra som man lyster. Ingen omstart er nødvendig og enhetsbokstaven blir raskt synlig i Windows Utforsker. Enheten opptrer for øvrig akkurat som en vanlig harddisk, men har en del lavere overføringshastighet.

Hvem som har produsert harddisken i akkurat den enheten vi testet, kunne ikke Raphaël Roudet, LaCies salgssjef for Norge, fortelle oss, men selskapet bruker gjerne disker fra selskaper som Seagate og IBM.

Vi testet disken ganske enkelt ved å sende 20 forskjellige filer enheten, for deretter å lese dem tilbake. Filene utgjorde til sammen 100 MB.

Det tok tre minutter og ti sekunder å skrive filene til disken, og et minutt og 38 sekunder å lese dem. Skrive- og lesehastighetene blir da henholdsvis 523 og 1020 kB per sekund. Dette er en del lavere enn USB-bussens maksimale overføringshastighet på 1,5 MB/s, hva dette skyldes er vanskelig å si, men antagelig sinker konverteringen fra USB til SCSI overføringshastigheten noe. Men dette er spekulasjoner fra vår side.

Hastigheten likevel tilstrekkelig for lagring av filer som ikke brukes hele tiden, for eksempel backup-filer, pakkede arkiver og mye annet. Disken er også rask nok til for avspilling av MP3-filer uten hakking.

Prisen for LaCies USB-harddisk på 4,1 GB er i underkant av 3.700 kroner.

Som flyttbar løsning har ikke enheten fra LaCie så veldig sterk konkurranse. De fleste andre flyttbare enheter har enten lavere lagringskapasitet, lavere overføringshastighet, høyere pris, er mindre brukervennlige eller en kombinasjon av flere av disse. Så til tross for at vi er litt skuffet over overføringshastigheten, tror vi USB-disken er et godt kjøp for brukere som ønsker å flytte store mengder data mellom datamaskiner som ikke er forbundet med raskt nettverk. Men vi ville kanskje ha kjøpt en større utgave. Diskene leveres i størrelser på opptil 10 GB.

Til toppen