JUSS OG SAMFUNN

Presset på torrenttjenestene flytter piratene til blant annet Google Maps

Lar seg ikke stenge så lett.

Lenker til blant annet temmelig nye filmer spres gjennom en deltjeneste av Google Maps.
Lenker til blant annet temmelig nye filmer spres gjennom en deltjeneste av Google Maps. Bilde: Skjermbilde
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. sep. 2017 - 12:48

Torrent-tjenester har i mange år vært den foretrukne løsningen for å dele piratkopiert innhold, men i de senere år har rettighetshaverne greid å få stengt en rekke slike tjenester. En god del brukere har dessuten blitt saksøkt og straffet. 

Dette har fått piratene til å søke etter nye løsninger for å spre de ulovlige kopiene, og da løsninger som er vanskelig å få stengt. Legitime tjenester eid og drevet av Google er eksempler på dette. Dette skriver Gadgets 360.

Men at også Google Maps er blant disse tjenestene, er muligens litt oppsiktsvekkende.

Google Maps

Forklaringen er likevel enkel. Som en del av Google Maps tilbyr Google tjenesten My Maps, hvor brukerne kan opprette sine egne interessepunkter på kartet. Pirater har begynt å bruke disse interessepunktene til å dele informasjon om og lenker til relativt skjult, piratkopiert innhold som finnes i andre av Googles tjenester. 

Ifølge Gadgets 360 har ikke Google så langt noen verifisering av innholdet i beskrivelsene av disse interessepunktene, så innholdet blir ikke automatisk gjenkjent av selskapet som piratvirksomhet. 

Drive

Nye brukere av Google Drive får 15 gigabyte til rådighet uten å måtte betale. Det krever svært lite å opprette en ny Google-konto, og det er enkelt å laste opp filer til tjenesten. Disse filene kan deretter deles til alle som har direktelenken til filen. Disse lenkene spres deretter gjennom for eksempel personlige kart i Google Maps. 

Ikke alltid gir lenkene til filer i Google Drive direkte tilgang til det piratkopierte materialet. I en del tilfeller peker de i stedet til delte dokumenter hvor alle kan legge inn lenker til slikt materiale.

Skjult for søk

Dokumentene kan også inneholde en integrert YouTube-video med det piratkopierte innholdet. Vanligvis er YouTube-videoer enkle å søke opp, men som bruker kan velge at videoer man laster opp kun skal være tilgjengelige for dem som har en direkte lenke. Dette gjør det vanskelig for innholdseierne å finne den.

Det betyr ikke at dette ikke skjer. Ifølge Gadget 360 har rettighetseiere bare i august i år sendt Google nærmere 5000 forespørsler om å fjerne piratkopiert innhold fra Google Drive. Hver av forespørslene kan inkludere lister med flere hundre Google Drive-lenker. 

Gadget 360 har funnet denne informasjonen i Lumen-databasen, hvor man blant annet kan søke i DMCA-anmodninger (Digital Millennium Copyright Act) som er sendt nettstedeiere som Google.

For innholdseierne som jakter på ulovlig innhold på internett, kan det virke som en kamp mot en stor overmakt. Det er betydelig mer krevende å krevende å anmode om at innhold fjernes enn det er for piratene å laste opp nytt. 

Google har også automatiserte løsninger for å gjenkjenne opphavsrettsbeskyttet materiale i YouTube, blant annet gjennom Content ID, som gir rettighetshaverne mulighet til å få fjernet innholdet eller å tjene penger på det.

Men tilsynelatende er det fortsatt mye innhold som ikke fanges opp av dette.

Leste du denne? EU-kommisjonens forslag til ny opphavsrett er en trussel mot delingskulturen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.