Priskrig i nettskyen

Google og Amazon med betydelige priskutt denne uken.

Priskrig i nettskyen
Google har innledet en priskrig om lagring i nettskyen, mot Amazon. Om krigen vil fortsette med enda lavere priser, er uklart. Bilde: PantherMedia/Tobias Kaltenbach og Darius Turek, samt digi.no

Prisene på datalagring i nettskyen har falt betydelig denne uken, etter at Google, deretter Amazon, og så Google igjen har gjennomført betydelige priskutt.

Det første priskuttet ble gjort av Google på mandag. Da ble prisen på Google Cloud Storage senket med mer enn 20 prosent. I tillegg lanserte selskapet en versjon av den samme tjenesten, som tilbys med noe lavere tilgjengelighet, Durable Reduced Availability Storage. Denne lagringsplassen tilbys til enda litt lavere pris. Google har dessuten åpnet for at flere kan bruke dets datasentra i Europa.

Onsdag kunngjorde Amazon at selskapet fra og med den 1. desember senker prisene på S3 Standard Storage og Reduced Redundancy Storage med omtrent 25 prosent. Dermed ble Amazons priser på nytt lavere enn det Google kunne tilby.

Prisene for Amazon S3 som gjelder fra den 1. desember 2012. Glacier Storage er en tjeneste hvor aksesstiden kan være på flere timer.
Prisene for Amazon S3 som gjelder fra den 1. desember 2012. Glacier Storage er en tjeneste hvor aksesstiden kan være på flere timer. Bilde: Tabell

Resultatet av dette er et nytt priskutt fra Google, denne gang på omtrent ytterligere 10 prosent, slik at prisene nå er omtrent 30 prosent lavere enn da uken startet.

Prisendringene for Google Cloud Store denne uken.
Prisendringene for Google Cloud Store denne uken. Bilde: Google

Det må understrekes at disse tjenestene ikke helt kan sammenlignes med nettskybaserte tjenester for sikkerhetskopiering og deling av filer. Mulighetene som tilbys hos i de nevnte tjenestene er gjennom ulike programmeringsgrensesnitt langt større. For eksempel kjøres Dropbox på toppen av Amazon S3.

    Les også: