BEDRIFTSTEKNOLOGI

Priskutt skal demme opp for piratkopiering

Microsoft kutter prisen på Windows Vista, men bare der piratkopiering er utbredt.

6. aug. 2007 - 09:06

Microsoft sliter med massiv utbredelse av piratkopierte versjoner av sin programvare, og et av landene der problemene er størst er i Kina.

Den amerikanske programvaregiganten har forsøkt en rekke tiltak for å hindre den utbredte piratkopieringen. De har lagt sperrer som Windows Product Activation for å gjøre det vanskelig å piratkopiere, og de har knyttet sikkerhetsoppdateringer til en lisenskontroll. De har også forsøkt å lage nedskalerte utgaver av operativsystemet, Windows Starter Edition, spesialtilpasset for land der innbyggerne ikke har samme kjøpekraft som i den vestlige verden.

Iherdige forsøk tiltross, Microsoft sliter fortsatt med utbredt piratkopiering.

Nå har Microsoft krypet til korset, ifølge CNet News. De prøver seg med en dramatisk prisreduksjon for å se om det kan gjøre kineserne mer villig til å kjøpe en korrekt lisensiert utgave av operativsystemet.

Størst prisreduksjon ble det på Windows Vista Home Basic-utgaven. Den ble tidligere solgt for 201 dollar (i underkant av 1.200 norske kroner), men det ble for dyrt for de fleste kinesere. Prisen ble derfor kuttet til 66 dollar fra og med forrige uke. Home-Premium-utgaven ble ikke like mye billigere, men prisen ble halvert fra 238 dollar til 118 dollar.

Mange har argumentert for at den høye andelen piratkopierte utgaver skyldes at prisen er for høy, og at flere vil være villige til å kjøpe en lovlig lisens hvis prisen kommer ned på et mer fornuftig nivå. Hvorvidt prisreduksjonen gir den ønskede effekten gjenstår å se.

Ifølge Microsoft har det ved utgaven av juni blitt solgt 60 millioner lisenser av forskjellige versjoner av Windows Vista, siden det ble allment tilgjengelig i slutten av januar i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.