Prisras på LCD-prosjektører

I årene fremover vil stadig flere få råd til å kjøpe seg LCD-prosjektører. Resultater fra In Focus Systems viser fallende priser, noe den norske konkurrenten Ask/Proxima bekrefter.

I årene fremover vil stadig flere få råd til å kjøpe seg LCD-prosjektører. Resultater fra In Focus Systems viser fallende priser, noe den norske konkurrenten Ask/Proxima bekrefter.

De tre første månedene i året ble hyggelig for Infocus, verdens største produsent av LCD-prosjektører. Selskapet hadde en omsetningsvekst på 23 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor og selskapet tjente 23 millioner kroner mot fjorårets tap på 27 millioner kroner. 23 millioner kroner er likevel tynt tatt i betraktning at selskapet omsatte for 670 millioner kroner i første kvartal.

Det blir heller ikke enklere fremover. Norske Ask/Proxima halte kraftig innpå i fjor og skal legge frem førstekvartalstall sine på neste torsdag. I buskene lurer både Compaq og flere andre store pc-produsenter.

- Infocus-tallene er ikke overraskene, sier Ole Neergaard, finansdirektør i Ask/Proxima til digi.no, men han vil ikke kommentere om de er representative for det norske selskapet. At Infocus kan vise til et fall på bare to prosent fra den hektiske årsslutten til de rolige vintermånendene har ikke så mye å si - store enkeltkontrakter gjør det vanskelig å sammenligne et kvartal med et annet, mener Neergaard.

Prosjektør-markedet er preget av fallende snitt-priser - Infocus solgte 41 prosent flere enheter i første kvartal, men omsetningen steg bare 23 prosent. Ask/Proxima merker den samme utvikling.

- Fallet i snittprisen skyldes både en sterk økning i salget av billige prosjektører og en fallende pris på de ny og mest avanserte modellene, forteller finansdirektørene.

Salget av enkle prosjektører til skjøt fart i USA etter at leverandører som Infocus og Proxima klarte å presse prisen ned under 3000 dollar (23.000 kroner). Slike prosjektører selges gjerne gjennom pc-forhandlere, ikke spesialleverandører.

Dette skaper muligheter for pc-leverandører som med sterke merkenavn og gode salgsnett kan lansere prosjektører selv. Under sin siste resultatpresentasjon fortalte Ask/Proxima at de kjente til konkrete planer fra "flere store pc-produsenter". Sterke rykter skal ha det til at blant annet Compaq planlegger sin lansering i løpet av året.

Til toppen